La Generalitat impulsa una campanya per a ensenyar la ciutadania a detectar notícies falses

El Centre de Seguretat TIC publicarà consells i per a contrarestar les campanyes de desinformació
2 abril 2019 12:46h
El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, durant una visita al CSIRT al juliol del 2017

VALÈNCIA. El Centre de Seguretat TIC (CSIRT-CV) ha llançat una nova campanya de conscienciació sobre les notícies falses, també conegudes com a fake news, i les campanyes de desinformació. La iniciativa de CSIRT-CV persegueix contrarestar les campanyes de desinformació conscienciant la ciutadania sobre la importància de saber identificar les notícies falses que es reben per Internet per a evitar ser partícip de la seua difusió per no haver sabut distingir-les de les que sí que són vertaderes.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha recordat que "gran part de la població utilitza Internet com a principal font d'informació, però a vegades no som conscients que les notícies que ens arriben poden no ser certes, la qual cosa pot provocar desinformació i que aquesta s'estenga ràpidament i es viralitze a través de les xarxes socials i els mitjans de comunicació".

Soler ha destacat que "les notícies falses s'han incrementat més d'un 300% des del 2017 i, tal és l'impacte d'aquestes campanyes de desinformació, que les principals companyies tecnològiques estan desplegant mecanismes per a combatre-les".

"La iniciativa de CSIRT-CV", ha continuat el conseller, "pretén contrarestar aquestes campanyes i explicar de forma senzilla què poden fer les ciutadanes i els ciutadans per a desenvolupar el seu sentit crític sobre la informació que reben i ser capaces de reconéixer les notícies falses per a evitar distribuir-les als seus contactes i persones del seu entorn".

Trencar la cadena

Lluny de tractar-se de bromes de mal gust i mentides aïllades, generalment, les notícies falses acostumen a formar part de complexes campanyes de desinformació destinades a influir en la societat, generar opinions i causar malestar i confrontació. Tot això porta a una situació de crispació i polarització de l'opinió pública; a generar desconfiança als mitjans de comunicació tradicionals, i, fins i tot, a una pèrdua de confiança en les institucions públiques.

Les accions de desinformació es basen en la rapidesa i la viralitat amb la qual s'estenen les notícies, els rumors i els comentaris mitjançant la difusió "en cadena". CSIRT-CV posarà l'accent en el fet que la ciutadania aprenga a no ser partícip de la distribució d'informació no veraç entre els seus afins, especialment entre les persones majors de 60 anys, ja que aquest és el col·lectiu que ha demostrat ser més vulnerable a les notícies falses a causa del seu baix percentatge d'alfabetització en mitjans digitals. 

Al llarg de les pròximes setmanes, CSIRT-CV publicarà una sèrie d'indicacions i consells per a contrarestar les campanyes de desinformació, a través de les seues xarxes socials i en el seu web de formació i conscienciació en ciberseguretat 'ConcienciaT' , amb les etiquetes #ContraLaDesinformacion i #StopFakeNews. 

Les indicacions de CSIRT-CV pretenen orientar els usuaris perquè aprenguen a saber quan han de desconfiar i com contrastar la informació, ja siga per perfils sospitosos; informació que apareix en mitjans poc fiables, i, especialment, notícies que semblen molt sorprenents, indignants o basades en simples captures de pantalla, ja que les imatges són fàcilment manipulables. 

A més, la campanya ensenyarà a identificar els continguts patrocinats, ja que les plataformes digitals obtenen ingressos econòmics a canvi que els usuaris visiten certs continguts, la qual cosa condiciona l'objectivitat d'aquests.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next