La Generalitat insta el futur govern espanyol a crear una comissió de coordinació de polítiques memorialístiques

Pérez Garijo ha afirmat que l'exhumació de Franco "ha de ser el principi d'una sèrie d'actuacions que permeten identificar i restablir la memòria de totes les víctimes" del Valle de los Caídos
24 octubre 2019 18:47h
Pérez Garijo ha celebrat que s'exhumen les restes de Franco. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha expressat aquest dijous la seua satisfacció pel fet que finalment s'hagen exhumat les restes de Franco i hagen sigut traslladades a un altre lloc que no represente "cap homenatge d'estat cap a la figura del dictador". A més, ha instat el govern espanyol a constituir una comissió de coordinació de polítiques memorialístiques de totes les autonomies.

"L'exhumació del dictador és un primer pas en el camí que l'estat espanyol ha de recórrer en la implementació de polítiques de memòria democràtica", ha assenyalat en un comunicat la responsable de l'àrea de Memòria Històrica del Consell, que creu que l'ocorregut aquest dijous "ha de ser el principi d'una sèrie d'actuacions que permeten identificar i restablir la memòria de totes les víctimes que es troben en aquest lloc".

En aquest sentit, ha manifestat la seua voluntat de fer un pas avant en la matèria de la mà del govern espanyol i ha anunciat que l'instarà a "constituir una comissió de coordinació de polítiques memorialístiques en la qual estiguen presents els responsables de les diferents autonomies".

Segons ha explicat Rosa Pérez, advocarà per "la creació, en el si d'aquesta comissió de coordinació paritària entre govern estatal i comunitats autònomes, d'una comissió cientificotècnica per a la realització d'un estudi científic integral sobre l'estat en què es troben les restes dels qui van ser portats allà".

En aquesta mateixa línia, la consellera entén que la gestió de les reclamacions i peticions d'exhumació dels familiars de les víctimes, les restes mortals de les quals es troben en el lloc i que hagen sol·licitat o sol·liciten la devolució de les restes dels seus familiars, "haurà de ser especialment dialogada amb les comunitats autònomes atés que aquestes no tenen competències directes per a realitzar exhumacions fora del seu territori".

"Des d'aquesta Conselleria oferirem la màxima col·laboració al govern central que isca de les urnes el 10 de novembre per a avançar en aquests aspectes", ha dit, i ha apuntat a la necessitat de "la conformació d'un govern central que assumisca aquestes polítiques com a mandat democràtic".

next