La Generalitat presentarà a l'inici del 2020 un finançament "estable i pluriennal" per a les universitats 

La consellera Carolina Pascual ha comparegut aquest dijous a les Corts per a detallar els reptes del seu departament fins al 2023
19 setembre 2019 13:20h
La consellera ha fet una crida a la cohesió i a posar en valor "totes les fortaleses de la Comunitat de sud a nord". / INMA CABALLER

VALÈNCIA. La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, s'ha compromés a presentar a principis del 2020 una proposta inicial de finançament "estable i pluriennal" per a les cinc universitats públiques valencianes; així com a reordenar durant els pròxims quatre anys els títols universitaris, a treballar per a millorar l'ocupabilitat dels graduats i a "despertar vocacions" en carreres científiques per a trencar la bretxa de gènere.

"Soc enginyera, soc dona i conec de prop aquesta problemàtica", ha manifestat la nova consellera en la seua primera intervenció a les Corts per a detallar els seus reptes fins al 2023. Entre ells figuren un mapa de la ciència; un pacte per a fer "passos de gegant" en innovació i superar la bretxa digital; que el "pensament tecnològic" arribe al sistema educatiu, i un "ambiciós" programa de transformació digital amb la xarxa 5G.

En matèria d'universitats, Pascual assumeix l'àrea que fins ara depenia del conseller d'Educació, Vicent Marzà, amb la intenció d'impulsar a partir d'octubre un grup de treball amb els sectors implicats per a elaborar el document inicial d'un nou marc de finançament "estable i pluriennal" per al sistema públic valencià.

Es tracta d'una "prioritat" que ha defensat que "no és possible" sense la participació de totes les universitats, ja que "han de poder garantir la continuïtat dels seus projectes i planificar de forma estratègica les seues accions". "Fa molt de temps que esperen una estabilitat que els permeta actuar amb previsió a llarg termini, i aquesta Conselleria es bolcarà en aquesta reivindicació justa", ha asseverat.

Un altre dels seus objectius és "orientar la universitat cap a l'empresa i reforçar el pont ciències-humanitats". Per a això, treballarà en "l'ordenació, millora i racionalització" dels títols, tant en universitats públiques com en privades, i estudiarà les necessitats per a implementar nous graus.

Fins a arribar ací, la consellera ha promés "un esforç important de coordinació, orientació i diàleg" amb les universitats, sumat a un estudi de la
Secretaria Autonòmica d'Universitats per a millorar l'ocupabilitat dels alumnes recentment graduats.

Pel que fa al camí cap a "la igualtat digital d'oportunitats", hi haurà un observatori que detectarà fortaleses i febleses, i se centrarà en els anomenats 'nadius digitals' per a estudiar la qualitat d'ús de les noves tecnologies.

Una "mirada clara" des d'Alacant

En tots els eixos, la consellera ha fet una crida a la cohesió i a posar en valor "totes les fortaleses de la Comunitat de sud a nord". "Tots junts som més forts; hem d'estar units", ha reivindicat agraint la "mirada clara" del president, Ximo Puig, amb la creació de la seua cartera amb seu a Alacant.

Per la banda de l'oposició, el PP ha retret la brevetat de la compareixença i ha criticat l'execució de les beques i la "guerra de butaques i milions" entre departaments del Consell i les "duplicitats" amb l'AVI, ara amb "sorpasso PSPV-Compromís", mentre que Ciutadans ha assegurat que "un de cada tres euros de l'agència han anat a personal".

Tant Ciutadans com Vox han sostingut que Pascual té "molt fàcil" superar Marzà i han exigit "no generar discòrdia entre rectors" –entorn de la implantació d'un grau de Medicina a Alacant– i "no deixar els nostres fills en mans de mediocres", respectivament.

En la seua rèplica, Pascual ha demanat el suport de tots els partits i ha negat duplicitats perquè "la innovació és transversal" a tot el govern, a més de posar l'accent que "la universitat està molt lluny de ser mediocre".

next