La Generalitat obri una web per a informar sobre el Brèxit als valencians a l'exterior i als britànics afincats al territori

El president de la Generalitat assegura que existeixen 72.000 targetes SIP atorgades a ciutadans britànics i que prop de 100.000 són atesos cada any als centres de salut
12 febrer 2019 18:10h
L'objectiu és oferir "la major informació possible" i lluitar contra les notícies falses sobre el Brèxit. / EUROPA PRESS

ALACANT. La Generalitat ha posat en marxa aquest dimarts una pàgina web per a resoldre dubtes als 72.000 ciutadans britànics que resideixen al País Valencià i als 10.000 valencians que viuen al Regne Unit, en el marc del procés de ruptura que suposa el Brèxit. L'objectiu és oferir "la major informació possible" i lluitar contra les notícies falses. 

"Esperem que hi haja el millor Brèxit possible, és a dir, el menor Brèxit possible", ha afirmat el president de la Generalitat, Ximo Puig, en una compareixença de premsa després d'una reunió de la Comissió Interdepartamental d'Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea per a analitzar la situació del Brèxit. 

El president ha assenyalat que des d'eixa pàgina es pot accedir a "tota la informació disponible" per a intentar "atenuar les conseqüències del Brèxit" i fer front a "la desinformació i a les notícies falses" sobre un procés d'eixida de Regne Unit que es manté en "incertesa" perquè no existeix "una resolució determinada". Tot i així, la intenció és, "almenys, donar la major capacitat de comprensió". 

En eixe sentit, Puig ha lamentat que, malgrat "la llarga negociació" entre el Regne Unit i la Unió Europea, "la situació no ha millorat". Així, ha valorat com a "interessant" el preacord que ha passat a "incertesa" després del rebuig que va expressar el Parlament Britànic. 

Davant d'eixe "escenari més complicat", la Generalitat ha desenvolupat un Pla de Contingència valencià en "paral·lel" al pla del govern espanyol, perquè "ja hi ha hagut conseqüències". Puig s'ha referit així a la caiguda de fins a un 11% de les exportacions de calçat, pal·liada per l'augment del 0,7% del nombre de turistes, que s'han gastat un 4% més. 

Reciprocitat 

Ximo Puig ha catalogat els més de 70.000 britànics que viuen al País Valencià com a "valencians" que tenen dret a la sanitat pública i universal i, per això, ha reclamat "reciprocitat" perquè hi haja el menor nombre de "barreres possibles". "Eixa defensa de l'hospitalitat i dels drets de ciutadania per damunt de qualsevol altra qüestió és el camí per on ha d'avançar per a una millor relació" amb el Regne Unit. 

En aquest sentit, ha precisat que existeixen 72.000 targetes SIP atorgades a ciutadans britànics i que són atesos prop de 100.000 cada any en centres públics valencians dels quasi 3 milions de turistes que es reben. 

Així mateix, ha avançat que hi ha una "especial atenció" als més de 10.000 valencians residents al Regne Unit i que es treballa en la creació d'un centre de valencians en l'exterior, que es va impulsar en la fira de turisme de Londres, perquè "tinguen la màxima informació possible".

next