Diari La Veu del País Valencià
‘Gente hablando’, d’Atresmedia, i la trencadora ‘Barbitúrica burlesque’ competiran per ser la millor websèrie en Cinema Jove

VALÈNCIA. Un total de 13 websèries participaran en aquesta edició de Cinema Jove en la secció oficial. A les 13 produccions procedents dels Estats Units, l’estat espanyol, l’Argentina, Suïssa, França i el Canadà, se sumen diversos ponents especialistes en aquest gènere precursor en el canvi social de consum audiovisual, tal com l’ha qualificat el festival en un comunicat.

“En els seus començaments eren sèries que podies portar en la teua butxaca i consumir quan volgueres, amb capítols curts que oscil·laven entre els 8 i els 15 minuts. Les websèries van ser, en el seu moment, un punt de partida perfecte i necessari per al boom de la ficció seriada”, ha recordat la responsable d’aquesta secció al Festival Internacional de Cinema de València, María Albiñana.

Enguany predomina la comèdia entre la selecció. És el cas de la suïssa BIP, de Vincent Bossel, que tracta el hobby d’una caixera d’observar i imaginar la vida dels altres. La sèrie s’estrena a l’Estat, com també la nord-americana América, de Jonathan Avigdori, que aborda el recorregut d’un grup d’immigrants que busquen el somni americà.

També despertaran els riures la farsa britànica Dreaming Whilst Black, on es realitza una analogia del que suposa per a les minories racials i de gènere fer-se camí en la indústria del cinema, i l’eròtica russa In Bed, de Shota Gamisonia, on s’explora el sexe esgotador, l’amor emotiu, la soledat i la promiscuïtat dels seus personatges.

Hi ha propostes còmiques seleccionades en festivals de prestigi, com ara la nord-americana Susane Land, d’Andrew Olsen, i l’argentina Noche de amor, de Pedro Levati, estrenada en Canneseries enguany. Procedents de l’Estat hi ha “dos projectes que provocaran grans somriures, assenyala el festival. “Un és la websèrie de més èxit d’Atresmedia”, Gente hablando, d’Álvaro Carmona. L’altra és la “trencadora” Barbitúrica Burlesque, de Borja Segarra Bueno i Marta Romero.

Documental, ciència-ficció, suspens i drama

En el terreny de la no ficció, s’ha programat el documental seriat Kynnstlah. A sèries of portraits, de Joel Fendelman i Sandra Bertalanffy. També hi ha lloc per als amants del cinema de gènere. Hi ha una producció argentina de suspens, M, de Javi Devitt i dos títols de ciència-ficció: la nord-americana The Well, d’Adam Wheeler, i l’anglesa The Grade, de Joseph Simmons. Aquest darrer títol serà una estrena exclusiva a l’Estat, de la mateixa manera que el drama canadenc Vieux Jeu, de Quentin Fabiani.

Un jurat internacional

El jurat que decidirà la sort en el palmarés de les produccions seleccionades està integrat pel vicepresident de Warner Bros. Digital, Llance Sloane; la fundadora i directora de Berlin Webfest, Meredith Burkholder, i la cap de desenvolupament de la productora rus-americana Bazelevs, Maria Zatulovskaya.

Taules redones i càpsules informatives

“Cada any, més creadors, productors i directors d’altres festivals miren amb il·lusió la secció de websèries de Cinema Jove. Som un referent per a altres certàmens i hem aconseguit convertir-nos en un dels més prestigiosos de l’àmbit internacional”, ha opinat Albiñana.

La secció d’enguany compta també amb una extensa previsió de taules redones i càpsules informatives, col·loquis de mitja hora on els especialistes ofereixen informació específica per a professionals. Al final de la projecció es realitzarà una taula redona sobre la nova forma d’storytelling proposada des de Bazelevs, a càrrec de Maria Zatulovskaya.

La part formativa es completa amb una càpsula formativa a càrrec de les responsables del podcast de PlazaRadio Las entendidas, que compartiran quins ingredients són clau perquè una websèrie desperte l’interés de plataformes com HBO i Netflix i passe a ser sèrie.

El diumenge 23 de juny s’ha convocat una taula redona sobre el passat, present i futur del format. La fundadora i directora del festival Berlin Webfest, Meredith Burkholder, presentarà la seua guia completa sobre websèries. Per a documentar el llibre ha analitzat més de 6.000 sèries. La jornada es completarà amb una càpsula formativa a càrrec dels responsables de la plataforma digital de ficció d’Atresmedia Flooxer.

Comparteix

Icona de pantalla completa