Diari La Veu del País Valencià
La gestió de l’Albufera queda en discussió després de la baixada del nivell de les aigües 

VALÈNCIA. La gestió de l’Albufera queda, una vegada més, en disputa. El reconegut parc natural enfronta un nou episodi crític per al manteniment de la riquesa mediambiental, segons advertia la Fiscalia Provincial de València aquest dimarts. L’entitat judicial va obrir diligències d’investigació penal i preprocessals contencioses administratives arran de “l’alarmant” descens dels nivells d’aigua del llac, cosa que podria resultar en multes cap a la Junta de Desguàs.

Aquest organisme regula el cabal del llac natural i l’eixida de l’aigua a la mar per les cinc goles amb les quals compta l’Albufera la supervisió de la qual depén en gran part el conreu de l’arròs. La Fiscalia ressaltava en el seu comunicat la “gravetat del dany a l’equilibri i sostenibilitat mediambiental” i la “persistència i reiteració en els fets”, ja que no és la primera vegada que es produeix aquest descens de les aigües. El 2018, l’organisme judicial també emprenia una investigació per les mateixes causes, i el 2016, el Ministeri públic obria un procediment de responsabilitat mediambiental per causes semblants.

Més enllà de les multes, en aquesta ocasió una de les possibilitats que planteja la Fiscalia és que la Direcció General de Medi Natural i d’Avaluació Ambiental substituïsca, “per ella o mitjançant qui designe, la Junta de Desguàs en la gestió de les comportes i el bombament del desguàs al llac”. Davant açò, la Junta veu “incomprensible” l’acusació del Ministeri Públic i apunta a l’existència d’una mà negra per a substituir l’entitat.

Tot i això, la Fiscalia no proposa cap alternativa per a la gestió del cabdal més enllà d’aquest organisme, que compta amb un representant en la Junta Rectora encarregada de l’Albufera. Des de la Junta, de fet, denuncien precisament aquesta qüestió, que cap càrrec ni funcionari seria capaç d’aguantar la vigilància que des de la Junta de 24 hores i 365 dies de l’any.

Causes sense concretar

Però, a què es deu aquesta baixada sobtada de les aigües en el llac natural? Des de la Fiscalia apunten a l’obertura de comportes per part de la Junta. Mentrestant, aquests asseguren haver complit rigorosament amb el reglament. Per la seua banda, el nou director general de Medi Natural, Fran Quesada, afirmava aquest dijous que en aquests moments el nivell de l’aigua es trobava dins d’allò que marcava la normativa.

També concretava que aquesta “alarmant baixada” que apuntava la Fiscalia s’havia produït al maig, tot i que no concretava per quins motius s’havia donat. A més, afegia que des de la Conselleria es realitza un seguiment diari dels nivells de l’aigua del llac. Per aquesta raó, de moment, no s’ha produït cap conseqüència perjudicial per a la fauna i la flora.

Un dels altres agents implicats en la matèria és l’Ajuntament de València, que ara serà gestionat per la regidoria del vicealcalde Sergi Campillo. Aquest mateix divendres, el regidor de l’àrea d’Ecologia Urbana, Emergència Climàtica i Transició Energètica explicava que encara no els havia arribat la notificació de la Fiscalia. Però tot i això, ressaltava la postura de l’Ajuntament de mantindre la riquesa de l’Albufera com a tercer llac humit del territori espanyol. Criticava, no obstant això, que la gestió hidrològica de les confederacions hidrogràfiques –depenent del Ministeri de Medi Ambient– havia sigut “lamentable” durant aquests últims anys.

Aportacions des del Xúquer

El regidor subscrivia la postura que tan sols uns dies abans havia ressaltat l’alcalde Joan Ribó: la necessitat d’una aportació des de la conca del Xúquer cap a l’Albufera. En aquest sentit, l’Ajuntament destacava que la baixada dels nivells de l’aigua del llac natural podria perjudicar a la riquesa natural a causa de la progressiva salinització pel contacte amb l’aigua del mar. Amb aquesta aportació extraordinària de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, es permetria una dotació estable d’aigua per al llac natural.

Campillo, alhora, deixava la porta oberta que la Junta de Desguàs deixe de gestionar la regulació dels nivells de l’aigua de l’Albufera: “Estem en el segle XXI i hi ha una normativa ambiental que cal complir”. Així mateix, feia esment del possible acord entre la Conselleria, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, l’Ajuntament de València, el sector i els agents implicats en la gestió del parc.

L’acord implicaria una sèrie de mesures per a una aportació de huit hectòmetres anuals no condicionats a la modernització del regadiu. D’aquesta forma, l’arribada extraordinària de l’aigua des del Xúquer podria posar fi a les disminucions de cabdal del llac natural, amb conseqüències mediambientals encara pendents de resoldre.

Comparteix

Icona de pantalla completa