El Botànic esperarà que la ciutadania l'avalue en les urnes el 26M abans de fer pública la seua auditoria

La comissió negociadora del nou govern de progrés s'emplaça a una nova reunió passats els comicis municipals per a començar a fixar els primers acords programàtics
21 maig 2019 06:00h
Els partits del Botànic es tornaran a reunir la setmana passada després de les municipals del 26 de maig per a abordar l'acord programàtic i el repartiment de funcions dins del futur govern. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. Els partits comencen a donar els primers passos de cara a la conformació d'un nou govern de progrés a la Generalitat. Tal com van acordar la passada setmana els líders del PSPV, Ximo Puig; de Compromís, Mónica Oltra, i d'Unides Podem-Esquerra Unida, Rubén Martínez Dalmau, representants dels partits i coalicions que han de conformar el futur Consell es van reunir aquest dilluns a València per a iniciar els treballs d'avaluació de l'actual govern. Un pas previ proposat per Podem –i acceptat per socialistes i Compromís– abans de parlar de la configuració del Botànic 2.0.

La trobada al Col·legi Major Rector Peset de València va corroborar que fins passades les eleccions municipals del 26 de maig les reunions que s'han produït no són més que preliminars per a la vertadera negociació, que s'escometrà una vegada sabuts els resultats municipi a municipi, de manera que es podrà abordar la negociació com un conjunt que vincule Generalitat, diputacions i alcaldies.

La reunió va ser una primera presa de contacte per a les 15 persones que van assistir-hi. És cert que es va començar a parlar de l'avaluació proposada per Unides Podem –i que ells ja han realitzat del primer Botànic– però es va acordar no acabar-la i així no haver de donar els resultats fins passats els comicis del 26 de maig. Així, tot i que Puig, Oltra i Dalmau van fixar el treball de la comissió avaluadora durant les dues setmanes prèvies al 26M, les parts consideren que fer pública la seua auditoria, amb els incompliments del Consell, abans de la cita amb les urnes no és beneficiós per a cap de les formacions del govern.

Amb aquesta reflexió –compartida principalment pel PSPV i Compromís–, els partits del Botànic deixaran que la primera avaluació la faça la ciutadania el pròxim diumenge en les urnes i ja la setmana següent, amb els resultats electorals en la mà, la comissió negociadora es reunirà de nou per a tancar l'avaluació.

Serà en aquesta nova reunió, segons va explicar la portaveu de Compromís en la reunió, Àgueda Micó, quan es comence a parlar del "què". És a dir, quan s'inicien les converses per a dibuixar el futur acord programàtic que esdevindrà el pacte del Botànic 2.0 o el nom que tots tres partits trien.

La reunió d'aquest dimarts no va donar molts titulars. De fet, va evidenciar que les negociacions s'han pres amb calma. Com a punt de partida, tots tres van esbossar un primer punt d'acord sobre el que pivotarà el futur govern. Segons va explicar el portaveu a les Corts del PSPV, Manolo Mata, la reclamació d'un millor finançament serà un "prioritat" del govern perquè tindre més recursos és necessari per a fer arribar "més i millor" les polítiques a les persones.

En aquest sentit, Micó va apuntar sobre el primer Botànic que el "temps i els recursos" econòmics no han permés fer tot allò que s'hauria volgut. La líder del Bloc va incidir que el Consell haurà "de posar l'èmfasi en la reclamació d'un nou model de finançament".

Per la seua part, la dirigent de Podem Fabiola Meco va destacar els "molts èxits" aconseguits pel Botànic, que reflecteixen "el bon desenvolupament del pacte" segellat fa quatre anys. Un acord que va servir, segons la seua opinió, per a "avançar en drets", i ara, la segona legislatura del Botànic hauria de servir per a millorar "l'efectivitat" de les polítiques públiques que es duguen a terme.

Arquitectura del Consell

Malgrat que es tractava d'una reunió preliminar, hi havia una idea que rondava els caps de tots els actors implicats en el pacte. Aquesta és la configuració del nou Consell. L'experiència d'aquests quatre anys han portat tant el PSPV com Compromís a posar damunt la taula la necessitat de revisar l'arquitectura de l'adminitració: això és, revisar els equips humans que estan al capdavant de les diferents conselleries.

D'alguna manera, Mata va fer veure que l'ampliació de la configuració del Consell serà un fet quan en la seua compareixença davant dels mitjans va assegurar que a governar "s'aprén governant" i que la millora del Botànic també ha de passar per "millorar fases de l'arquitectura institucional".

En la primera reunió de la comissió avaluadora del Botànic van participar Manolo Mata, José Muñoz, Toñi Serna, Carlos Fernández Bielsa i Rosa Peris, per part del PSPV; Àgueda Micó, Fran Ferri, Miquel Real, Pasqual Mollà i Natxo Sera, per part de Compromís; Fabiola Meco, Àngela Ballester, Rocío Segura, Enric Pla, per part de Podem, i Jaume Giner, per part d'Esquerra Unida.

next