El govern català investiga 15 actuacions dels Mossos d'Esquadra en les protestes per la sentència de l'1-O

L'auditoria interna "més gran que ha fet mai el cos" analitza casos com el de l'agent que va cridar "som gent de pau" i l'atropellament a Tarragona d'una persona que estava al costat d'uns contenidors
29 octubre 2019 18:01h
Els Mossos d'Esquadra carreguen contra un manifestant a Girona en una jornada de protesta per la sentència de l'1-O. / GEMMA TUBERT, ACN

BARCELONA (ACN). La consellera catalana de Presidència, Meritxell Budó, ha anunciat que en la reunió d'avaluació del conseller d'Interior, Miquel Buch, amb els responsables i comandaments del cos de Mossos d'Esquadra s'ha obert "l'avaluació interna més gran que s'ha fet mai al cos". El president, Quim Torra, va demanar la seua obertura la setmana passada. 

Budó ha indicat que "de la primera anàlisi es deriven 15 actuacions concretes que poden acabar amb expedient, sanció o informació reservada". Segons ha pogut saber l'ACN, entre aquestes hi ha la relacionada amb l'agent que va cridar "som gent de pau"; el furgó amb manifestants a sobre de la T1, i l'atropellament a Tarragona d'una persona que estava al costat d'uns contenidors.

Fonts del Departament d'Interior la consideren "excepcional" tant per la seua extensió territorial, ja que inclou tota Catalunya, com per l'espai temporal, ja que agrupa diversos dies. Altres investigacions anteriors tenien un caràcter molt més "puntual".

L'avaluació inclou tant els recursos materials i humans com la presa de decisions i actuacions policials. Fonts d'Interior insisteixen que el dispositiu "no ha acabat" i que es vol fer "des del diàleg i no des de la urgència", ja que "no és per a exercir el càstig intern sinó per a detectar i explotar el marge de millora". Així, la descriuen com una "avaluació de 360 graus".

Budó ha explicat que la investigació es fa "amb la voluntat de millorar la manera de defensar el cos dels Mossos, de garantir el seu prestigi i que no es malmeta la confiança que hi té la ciutadania". Ha afegit que mentre duren els operatius es revisaran "totes i cadascuna de les actuacions".

La consellera també ha traslladat la "preocupació" del seu executiu sobre la utilització de pilotes de goma dels cossos policials espanyols a Catalunya. Budó ha recordat que el parlament català ja en va prohibir l'ús per part dels Mossos i ha dit que al govern català li "agradaria" que aquesta mesura es fera extensible arreu de l'Estat o, almenys, que cap cos policial utilitze pilotes de goma a Catalunya. "Demanem que es faci efectiu al més aviat possible, almenys a Catalunya", ha manifestat.

Budó ha demanat a l'Estat que "reflexioni" sobre la "conveniència o no" d'aquest mecanisme. La consellera ha afegit que el seu govern ja ha traslladat aquesta petició al Ministeri d'Interior, però qie entén que no es pot resoldre "d'un dia per l'altre". Alhora, ha admés que seran els grups parlamentaris del Congrés que resulten del 10N els que hauran de gestionar-ho.

next