El govern espanyol activa el FLA, que injectarà 700 milions d'euros a les arques de la Generalitat

El Consell prioritzarà el pagament a les àrees socials i a les empreses que necessiten liquiditat per a generar ocupació
13 abril 2019 13:27h
La Generalitat destinarà els finers del FLA a pagar més de 50.000 factures. / EFE 

VALÈNCIA. El govern espanyol ha activat el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), que suposarà la injecció de 700 milions d'euros a les arques valencianes. Aquests diners serviran, entre altres coses, per a fer front al pagament de proveïdors, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

"És una bona notícia per a milers de famílies i empreses valencianes", ha subratllat el president de la Generalitat, Ximo Puig. Segons explica la Generalitat, el president i el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, han mantingut diferents converses amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que han desembocat en l'activament dels recursos econòmics per al País Valencià.

El president ha destacat que els pagaments que Tresoreria de la Generalitat podrà començar a realitzar a partir del dilluns 15 a empreses, entitats i persones corresponen a més de 50.000 factures, sobretot de serveis fonamentals, a més de subvencions de dependència, renda d'inclusió, habitatge, col·legis públics, col·legis concertats, advocats i procuradors.

Ximo Puig ha subratllat que aquest serà l'any de la legislatura en què més prompte es posaran en marxa aquests fons, quasi un mes abans que el 2018, quan el FLA es va activar el 7 de maig; el 2017, el 22 de maig, i el 2016, el 6 de juny.

El president ha recalcat, no obstant això, que aquests són instruments de liquiditat per a reduir les tensions de tresoreria generades per la situació d'infrafinançament autonòmic que pateix el País Valencià i ha posat l'accent que els valencians el que reclamen amb tota rotunditat és la reforma del sistema de finançament per a garantir una solució definitiva al problema de la falta de recursos i un tracte just per al territori.

La Tresoreria de la Generalitat ha procedit a la càrrega de factures al FLA en un procés que finalitzarà aquest dissabte i, a partir d'eixe moment, tots els proveïdors podran comprovar-lo en la plataforma del Ministeri d'Hisenda. A partir de la setmana vinent s'ordenaran els pagaments, procés que es prolongarà al llarg de tot el present mes d'abril.

Dels 700 milions d'euros que engrossiran les arques de la Generalitat, 104 corresponen al FLA ordinari del primer semestre del 2019 i els altres 600 procedeixen de la bestreta de la liquidació del model de finançament que es reben després de l'activació del FLA.

Plataforma per a consultar els pagaments

Els proveïdors o beneficiaris de subvencions també poden consultar en la plataforma habilitada per la Generalitat –en www.hisenda.gva.es– les factures que els afecten i comprovar que totes les dades són correctes. Així, simplement introduint el NIF del proveïdor i l'import brut o líquid d'una de les factures pendents es tindrà accés a la resta de dades.

"En els pagaments es prioritzaran aquelles àrees més socials i sensibles, i també les empreses que necessiten liquiditat per a continuar generant ocupació i activitat econòmica", ha explicat el president, qui ha apuntat que, "per al Consell, pagar és una prioritat. No hi ha millor manera d'ajudar al sosteniment dels serveis socials, al dinamisme de l'economia i a la generació d'ocupació que injectant liquiditat, i des del Consell volem fer-ho pagant amb la màxima celeritat possible".

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next