Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol anuncia la interconnexió de les dessaladores d’Alacant, Múrcia i Almeria per a portar aigua on falte

MADRID. La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha anunciat aquest dimarts que la Confederació Hidrogràfica del Segura licitarà “en breu” el projecte per a interconnectar l’aigua de les dessaladores i els canals d’Almeria, Múrcia i Alacant, que funcionaran com una xarxa “mallada” que portarà aigua “allí on falte” independentment d’on procedisca.

Ribera considera que l’aigua dessalada és “un bé estratègic” per a l’estat espanyol i que la capacitat de dessalació que gestiona en l’actualitat el ministeri per a la Transició Ecològica a través d’Acuamed i de la Mancomunitat de Canales del Taibilla és de 463 hectòmetres cúbics a l’any, però que està previst arribar a 700 hectòmetres cúbics el 2021, la qual cosa suposa quasi duplicar aquesta capacitat.

A més, en un desdejuni informatiu de Nova Economia Fòrum, la ministra ha afegit que l’objectiu és passar de 270 a més de 500 hectòmetres cúbics d’aigua dessalada el 2022. En eixe sentit, ha recordat que en aquests mesos s’ha augmentat la producció d’aigua dessalada en la zona d’Alacant i ha posat d’exemple la dessaladora de Torrevella, que ha duplicat fins a 80 hectòmetres cúbics la seua capacitat i preveu arribar a 120 hectòmetres cúbics.

La minsitra ha definit l’aigua dessalada i l’aigua reutilitzada com a recursos “convencionals” i per això ha justificat la necessitat d’avançar en la interconnexió de les dessaladores perquè “l’aigua puga arribar als territoris i usos que es necessiten, més enllà del lloc on es produeix”.

En aquest context, ha anunciat la pròxima licitació del projecte d’interconnexió de les dessaladores de les plantes d’Acuamed i de la Mancomunitat dels Canals del Taibilla –les que gestiona el govern espanyol– perquè circulen els volums assignats als usuaris vinculats als usuaris de “proveïment” per a consum humà i “regadiu” de les demarcacions d’Alacant, Múrcia i Almeria.

Ribera ha explicat que serà com “una malla de connexions” per la qual circularà l’aigua dels canals que ja existeixen i que es connectarà “allí on siga necessari perquè l’aigua dessalada arribe on es necessite” i especialment on els aqüífers estan sobreexplotats i han de recuperar-se.

Així, ha explicat que s’optimitzarà l’aigua que es genera en les diferents dessaladores i es distribuirà segons convinga a les zones regables “independentment” de la seua procedència i confia que això millorarà “notablement” la garantia de subministrament.

Comparteix

Icona de pantalla completa