El Sexenni de Morella, declarat Patrimoni Cultural Immaterial

El Consell de Ministres eleva el nivell de protecció a l'àmbit estatal perquè considera que la festa morellana "transcendeix allò merament local"
5 abril 2019 17:05h
El proper Sexenni de Morella tindrà lloc l'any 2024. / SEXENNI DE MORELLA
El proper Sexenni de Morella tindrà lloc l'any 2024. / SEXENNI DE MORELLA
El proper Sexenni de Morella tindrà lloc l'any 2024. / SEXENNI DE MORELLA
El proper Sexenni de  Morella tindrà lloc l'any 2024. / SEXENNI DE MORELLA

VALÈNCIA. El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres la Declaració de Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial del Sexenni de Morella en la sessió que s'ha celebrat aquest 5 d'abril.

L'alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, va defensar al Consell de Patrimoni Històric que va tindre lloc a Elx la candidatura del Sexenni per a obtindre aquesta declaració el passat mes d'octubre. Cal recordar que el Sexenni de Morella ja compta amb les declaracions de Festa d’Interés Turístic Nacional i Bé d’Interés Cultural Immaterial. Així doncs, el Consell de Ministres, a proposta del Ministre de Cultura, José Guirao, ha elevat la proposta perquè "representa una sèrie de tradicions que transcendeixen allò merament local". D'aquesta manera, s'eleva el nivell de protecció de l'àmbit autonòmic a l'estatal, ha apuntat el govern espanyol en un comunicat.

"És una rellevant declaració que molt poques festes tenen. Aquesta és una declaració molt important, ja que reconeix la història i tradició d’aquesta festa amb 340 anys d'antiguitat així com el ferm compromís de la gent de Morella de continuar transmetent-la de generació en generació amb uns elements patrimonials únics", ha manifestat el consistori en un comunicat.

Ripollés ha destacat que "el suport i declaració rebuts avui són molt importants per al Sexenni, de manera que les morellanes i morellans ens hem de sentir orgullosos i partícips de la seua posada en valor, ja que és un fet històric". L'alcalde de Morella ha explicat que "és també un reconeixement als nostres avantpassats i, a la vegada, els veïns i veïnes d'ara que tenim la clara voluntat que aquesta festa única estiga més viva i forta que mai, i mantinga la seua riquesa patrimonial i tradició".

El Sexenni és una festa que mostra el compromís de tot el poble amb danses úniques, música tradicional, decoració especial i artesanal als carrers. La festa morellana és característica per diverses raons que la converteixen en una festa extraordinària que se celebra cada sis anys. D'aquesta manera, el Sexenni compta amb diferents danses i quadres bíblics, els quals pertanyen a cadascun dels gremis i componen el retaule dels nou dies de Sexenni. D'aquesta manera, els Torneros, Arts i oficis, els Llauradors, els Teixidors, les Gitanetes, la Corronquina i la Jota de Morella són les danses participants al Sexenni. A més, el Carro Triomfant, el Quadre d'Heroïnes Bíbliques, les Santetes i Miraverges són els elements que completen els retaules.

D'altra banda, els principals carrers de Morella, per on transcorren el retaule i la Processó General, es decoren amb ornaments elaborats amb diferents tècniques de plegar i treballar el paper de seda. Així, destaquen els tapissos de paper arrissat. Cal explicar que, antigament, els guarniments eren florals, compostos per plantes aromàtiques, pètals i enramades però, a poc a poc, van evolucionar en tapissos, composicions mestres de paper de seda arrissat.

Dins del cicle sexennal i integrat en aquesta declaració, també cal mencionar l'Anunci, que se celebra l'any anterior al Sexenni. L'Anunci destaca pel seu colorit amb les carrosses realitzades amb molt de treball preparades per a la gran batalla de confeti. L'any 2017 es van utilitzar més de 70 tones de confeti amb 40 carrosses que van recórrer els principals carrers de Morella.

Morella espera la celebració del proper Sexenni l'any 2024 amb aquest reconeixement que ha aprovat aquest divendres el govern espanyol.

next