El govern espanyol dona via lliure a la Llei valenciana de l'Horta

La Generalitat arriba a un acord amb l'Estat després de les discrepàncies expressades per Madrid
2 febrer 2019 19:00h
En el cas de ser necessària l'expropiació, serà indispensable la prèvia declaració expressa d'utilitat pública i interés social. Imatge d'arxiu. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La Generalitat i el govern estatal han resolt les discrepàncies respecte a la Llei valenciana de l'Horta després d'una nova comissió bilateral de cooperació entre ambdues administracions. Davant les observacions tècniques i de concepte plantejades per l'Estat, "ambdues parts consideren solucionades les discrepàncies" i "conclosa la controvèrsia plantejada", tal com s'indica a la resolució de l'acord publicada al DOGV d'aquest divendres.

El govern estatal havia mostrat discrepàncies a diferents articles de la llei que fan referència a l'àmbit d'aplicació de la normativa, a la funció social i pública de l'Horta de València, al compliment dels estàndards urbanístics i als recursos econòmics del Consell de l'Horta i el seu control. 

Ambdues parts coincideixen a interpretar que en el cas de ser necessària l'expropiació per a la realització d'actuacions –encaminades a la consecució de les finalitats de la llei–, serà indispensable la prèvia declaració expressa d'utilitat pública i interés social.

A més, a l'acord s'indica que la llei només "s'aplicaria en l'àmbit de l'instrument d'ordenació de l'horta que coincidira amb l'àmbit propi de la llei". Al mateix temps, ambdues administracions han acordat que els recursos econòmics del Consell de l'Horta de València que provinguen del Patrimoni Públic de Sòl només es referiran a la part d'aquest patrimoni pertanyent a la Generalitat que tinga el seu origen en els municipis que formen part de l'àmbit de l'horta i únicament es podran destinar als usos d'interés social.

Valoracions de Compromís

La diputada de Compromís a les Corts Graciela Ferrer ha manifestat la seua "satisfacció" per l'"acord positiu" de la Comissió Bilateral Govern-Generalitat sobre els "dubtes de constitucionalitat" de la Llei de l'Horta de València que plantejaven PPCV i Cs.

Segons aquest acord, la Llei de l'Horta s'ajusta a l'ordre constitucional i a la normativa bàsica estatal i, per tant, "no cap cap recurs d'inconstitucionalitat sobre el seu contingut, tal com volien interposar el PPCV i Cs sobre la llei aprovada, ara fa quasi un any, al parlament valencià", ha expressat Ferrer.

La diputada de Compromís ha remarcat que la Llei de l'Horta de València "protegeix, recupera i dinamitza l'horta; dignifica la figura de l'agricultor i l'agricultora, i blinda l'horta enfront de l'especulació salvatge". "Aquesta llei és el primer pas imprescindible perquè milers de famílies puguen dedicar-se i viure dignament de l'agricultura de l'entorn de València", ha explicat Ferrer.

next