El govern espanyol homenatja els republicans de 'La Nueve' en el 75é aniversari de l'alliberament de París

La ministra de Justícia ha inaugurat un mural a la capital francesa que recorda els soldats "que van donar la seua vida per la llibertat"
24 agost 2019 18:19h
El mural té una extensió de 17 per 5 metres. / TWITTER ESPAÑA EN FRANCIA

VALÈNCIA. La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha participat aquest dissabte en l'homenatge a París a 'La Nueve', la companyia formada majoritàriament per exiliats espanyols que va contribuir decisivament a l'alliberament de la capital francesa fa 75 anys. Delgado ha viatjat aquest cap de setmana a París per a participar en els actes internacionals de celebració del 75 aniversari d'aquesta fita històrica, clau per al desenllaç de la II Guerra Mundial.

Es tracta de la primera vegada que un ministre espanyol ret homenatge a París a la Novena Companyia de Reconeixement de la II Divisió blindada de la França Lliure, coneguda com 'La Nueve', que estava formada quasi exclusivament per soldats espanyols exiliats del franquisme i que va ser la primera que va penetrar la ciutat. El seu paper va ser crucial en l'alliberament de la ciutat. L'acte principal ha sigut la inauguració d'un mural recordatori a París, acte en el qual ha participat també l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo. 

El mural de l'artista Juan Chica Ventura reconstrueix el camí que van prendre els tancs de 'La Nueve' fins a penetrar en la capital francesa. En paraules de la ministra, recollides al compte de Twitter del Ministeri de Justícia, l'obra serveix de "merescut homenatge a un grapat d'espanyols que van donar la seua vida per la llibertat" i "contribueix a reescriure la història democràtica espanyola".

"El 24 i 25 d'agost a París és una data històrica i simbòlica perquè reflecteix el que van fer els espanyols republicans que van lluitar per la llibertat", ha afirmat la ministra als periodistes, en unes declaracions recollides per Europa Press. La ministra ha remarcat la importància que el govern espanyol acudisca per primera vegada a l'homenatge a "uns homes que van donar la seua vida per la llibertat i valors democràtics dels quals hui gaudim".

La ministra de Justícia ha aprofitat la seua estada a París per a inaugurar, junt amb l'alcaldessa de la ciutat, el Parc Federica Montseny, dedicat a la memòria de la qual fora la primera dona ministra d'Espanya, i una de les primeres d'Europa, i que va ser una de les víctimes de l'exili republicà acollida per França.

next