El govern espanyol justifica amb l'alerta antiterrorista la prohibició de protestar a la porta del CIE de Sapadors

La porta blava del centre d'internament d'estrangers acollia aquesta concentració cada últim dimarts de mes des de fa 9 anys, però ara ha estat desplaçada a 50 metres
29 agost 2019 14:20h
La subdelegació de govern ha adduït "motius de seguretat". / CIEsNO

VALÈNCIA. Durant 9 anys, la porta blava del CIE de Sapadors ha rebut cada últim dimarts de mes desenes, i de vegades centenars, de ciutadans que demanaven el tancament d'aquest centre d'internament d'estrangers ubicat en el barri valencià de Russafa. Unes concentracions convocades per la plataforma CIEs NO que han sigut prohibides per la subdelegació del govern espanyol, que els obliga d'ara en avant a desplaçar-se a 50 metres del centre. 

Les raons adduïdes pel departament dirigit per José Roberto González Cachorro per a prendre aquesta decisió inèdita han sigut que el centre "requereix d'una especial protecció donades les seues característiques i més amb el nivell 4 d'alerta antiterrorista". A més, raonen que aquesta porta és una via d'evacuació contemplada en el Pla d'Emergència del CIE i que, per tant, "resulta d'imperiosa necessitat mantindre-la en tot moment lliure".

No obstant això, en la pràctica, no ha canviat res que justifique la decisió. Les característiques d'aquest centre dedicat a la reclusió d'estrangers en situació administrativa irregular que no han comés cap delicte no han canviat en els 9 anys que es desenvolupa la protesta. A banda, el nivell 4 d'alerta antiterrorista du actiu des del 26 de juny del 2015.

A més, la comunicació de subdelegació també cita un informe encomanat a la Prefectura de la Policia Nacional a partir del qual estimen que "habitualment els funcionaris policials sol·liciten als concentrats que es desplacen uns metres per a deixar lliure el possible accés a la porta més pròxima al CIE, cosa que s'efectua sense cap problema".

Des de la plataforma consideren que es tracta d'una decisió arbitrària i acusen el subdelegat, González Cachorro, i el delegat del govern espanyol, Juan Carlos Fulgencio, de voler "deslegitimar" el moviment de protesta amb una decisió que mai s'arriba a prendre durant els anteriors executius, en aquell moment en mans del PP. 

La prohibició arriba després d'un suïcidi al centre

Diari La Veu ha contactat amb la subdelegació de govern per a preguntar sobre els motius de prendre en aquest moment i no abans, a la qual cosa han respost que es deu a l'augment d'afluència de persones les protestes. Aquesta prohibició arriba poc després que les concentracions s'hagen revifat a causa que el passat juliol es va suïcidar un intern anomenat Marouane Abouobaida, qui havia denunciat al director del centre les agressions que havia patit

Des de CIEs NO van exigir les degudes explicacions sobre el cas que la Policia Nacional va començar a investigar, així com la dimissió del director del centre, però lamenten que no ha arribat cap comunicació oficial al respecte. També diversos grups polítics al Congrés van demanar la compareixença del ministre de l'Interior, Grande Marlaska, qui va anunciar que ho faria en la comissió pertinent en acabar l'estiu. 

next