El govern espanyol ofereix ara a l'Open Arms el port més proper com a alternativa a Algesires

18 agost 2019 20:34h
L'Open Arms complia aquest dissabte, en aigües italianes, 17 nits sense port. Ho feia amb 107 persones a bord, després que a la vesprada s'autoritzara el desembarcament a Lampedusa dels 27 menors no acompanyats. / OPEN ARMS

VALÈNCIA. El govern espanyol ha oferit ara a l'Open Arms el port més proper per a permetre el desembarcament dels 107 migrants a bord del vaixell. Aquesta és la proposta de l'executiu de Pedro Sánchez després que l'ONG haja qüestionat l'oferiment d'Algesires, "el port més llunyà del Mediterrani", en paraules del fundador de l'ONG, Òscar Camps.

L'ONG veia "inviable" navegar cinc dies més i reiterava la seua situació d'emergència. De fet, l'ONG Proactiva Open Arms ha fet arribar aquest diumenge a la vesprada una sol·licitud urgent al port de Lampedusa per a poder entrar i desembarcar les 107 persones que fa 17 dies que estan a bord.

"Les seues condicions psicofísiques són crítiques, la seua seguretat està en risc", diu l'ONG en una piulada. I alerta: "Si succeïra el pitjor, Europa i Salvini en seran responsables".

Els darrers dies, dirigents polítics de diverses ciutats com ara València, Barcelona, Palma o Maó han oferit els seus ports.

17 nits sense port

L'Open Arms complia aquest dissabte, en aigües italianes, 17 nits sense port. Ho feia amb 107 persones a bord, després que a la vesprada s'autoritzara el desembarcament a Lampedusa dels 27 menors no acompanyats.

Al matí, el fundador de l'ONG, Òscar Camps, es va adreçar directament a Sánchez. "Em cauria la cara de vergonya si fos un líder polític o president del govern en aquests moments." Així de contundent es va mostrar Camps en un vídeo publicat a Twitter. I va afegir, en referència al president espanyol: "Perdoni que el molesti en les seves vacances, però som ciutadans espanyols víctimes d'un segrest i no pirates somalis". En el vídeo es mostrava la tensió "insostenible" que es viu a la coberta del vaixell, així com baralles "constants". 

La situació a l'embarcació s'agreuja cada hora i per això l'organització va demanar aquest divendres a la vesprada l'evacuació "urgent i immediata" de tots els ocupants per la situació "crítica" de les "condicions psicofísiques" tant dels adults com dels menors. L'informe transmés pels psicòlegs de l'ONG Emergency qualificava la situació d'"emergència humanitària", després de 16 dies amb desenes de rescatats a bord.

Tensió muscular, dificultat per a dormir, fatiga, sensació de perill imminent, pensaments d'autolesió i sentit de desesperació són alguns dels símptomes concrets que presentaven els ocupants, segons l'informe.

Per la seua banda, la fiscalia d'Agrigento, a Sicília, va obrir una investigació aquest divendres per segrest de persones després de la petició formal dels advocats de l'ONG catalana.

next