El nou pla contra la pobresa energètica amplia a 8 mesos el temps abans de tallar el subministrament per impagament

El pla preveu reduir un 25% les persones que tenen problemes per a fer front a les factures de la llum
5 abril 2019 18:15h
El nou pla també vol potenciar la sensibilització de la ciutadania en relació a la pobresa energètica. 

BARCELONA. El Consell de Ministres ha impulsat un pla que preveu reduir com a mínim un 25% les persones que pateixen pobresa energètica fins al 2025, encara que l'objectiu de màxims és reduir-les a la meitat. Algunes de les mesures que preveu l'estratègia són el futur abonament social energètic, que passarà a ser automàtic i a cobrir totes les fonts de subministrament, o la substitució d'electrodomèstics antics per equips eficients a curt termini i la rehabilitació energètica integral en edificis a llarg termini. L'executiu calcula que actualment hi ha entre 3,5 i 8,1 milions de persones en situació de pobresa energètica.

D'altra banda, la mesura aprovada al Consell de Ministres també prohibeix la interrupció del subministrament energètic en situacions meteorològiques extremes a consumidors vulnerables o als preceptors d'abonament social elèctric que tinguen a casa un menor de 16 anys, una persona amb una discapacitat de més del 33% o una en situació de dependència de grau II o III. També s'amplia el període previ al tall de subministrament en cas d'impagament, que era de quatre mesos per als consumidors vulnerables i s'incrementarà en quatre mesos més.

A més, el nou pla també vol potenciar la sensibilització de la ciutadania en relació a la problemàtica i al consum energètic i es desenvoluparan accions informatives sobre els comptadors intel·ligents i hàbits de consum. També es farà un protocol d'actuació per a identificar situacions de vulnerabilitat per part dels professionals d'atenció primària.

Primera definició oficial

A més, l'executiu també ha recollit per primera vegada una definició oficial de pobresa energètica, que considera com la situació d'una llar on no poden ser satisfetes les necessitats bàsiques de subministrament d'energia per un nivell d'ingressos insuficient, que afegeixen que es pot veure agreujada per un habitatge ineficient energèticament.

next