El govern espanyol es queixarà formalment al Vaticà per la "ingerència" del nunci sobre l'exhumació de Franco

La ministra Carmen Calvo qualifica les declaracions del representant vaticà de comportament "improcedent i inacceptable" 
1 juliol 2019 11:15h
Calvo ha anunciat que les paraules del nunci tindran una "resposta contundent" per part del govern espanyol. / ACN

BARCELONA. La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha anunciat que aquest dilluns o dimarts com a molt tard enviarà al Vaticà una "queixa formal" per la "ingerència" del nunci del Papa a l'Estat, Renzo Fratini, que ha criticat l'exhumació de les restes de l'exdictador Francisco Franco. En declaracions a la Cadena Ser, Calvo ha qualificat "d'improcedent i inacceptable" el comportament del nunci i ha recordat que el govern espanyol ha acordat amb el Vaticà que no obstaculitzarà l'exhumació. Així mateix, ha recordat que el representant del Vaticà s'ha manifestat en contra d'una llei de l'estat espanyol aprovada pel Congrés i per un govern "legal i legítim". "Espere que el Vaticà pose les coses al seu lloc i complisca el que vam acordar", ha conclòs.

Calvo ha anunciat que les paraules del nunci tindran una "resposta contundent" per part del govern espanyol i ha defensat que un ambaixador de la Santa Seu ha de complir les regles de comportament de les relacions diplomàtiques. És a dir, no entrar en assumptes interns d'un Estat, com és el cas de l'exhumació de les restes de l'exdictador.

La vicepresidenta no s'ha estranyat per l'opinió del nunci perquè, segons ha explicat, ja havia tingut alguna "conversa difícil" amb ell i ha criticat tant la "forma com el fons" de les seues declaracions en una entrevista a Europa Press. Calvo ha evitat valorar les diferències dins del Vaticà sobre l'exhumació de Franco i s'ha limitat a dir que l'opinió "clara" del secretari d'Estat i del Vaticà és no obstaculitzar-la. 

En la polèmica entrevista, el nunci ha lamentat que, amb la decisió d'exhumar Franco, se l'haja ressuscitat i ha considerat que era millor deixar-lo en pau. "Ha fet el que ha fet; Déu jutjarà. No ajuda a viure millor recordar una cosa que ha provocat una guerra civil", ha manifestat Fratini. 

next