El govern estatal avisa que la seua única proposta és "el diàleg dins de la llei" i rebutja parlar d'autodeterminació

Carmen Calvo adverteix que el seu executiu "no acceptarà mai el plantejament d’un referèndum" i dona per trencades les negociacions amb les forces independentistes
8 febrer 2019 16:58h
Imatge d'arxiu d'una reunió del vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès; la portaveu de la Generalitat de Catalunya, Elsa Artadi; la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, i la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, el 20 de desembre del 2018. ACN 

MADRID / BARCELONA. La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha acusat aquest divendres les forces independentistes d'haver rebutjat l'oferta del govern espanyol per al diàleg dins de la llei i ha advertit que el govern espanyol no anirà més enllà. 

Segons Calvo, la proposta que l'executiu espanyol ha posat sobre la taula és "el destí final" i "no és raonable allargar una situació quan hi ha un element que no es pot salvar". A partir d'ara, segons Calvo, el seu executiu centrarà l'atenció estrictament en l'aprovació dels comptes. "Ho hem intentat fins a aquest document que tenen amb total transparència i, a partir d'aquest moment, els esforços del govern estan en una setmana on volem el suport de tots els grups parlamentaris a uns pressupostos que necessita aquest país", ha dit la vicepresidenta.

Calvo ha acusat els independentistes de no haver actuat de manera lleial ni amb el nivell de "rigor" i de "transparència" que cal en aquest procés. ERC i PDeCAT, ha dit, no accepten l'última proposta que manté la figura d'un relator que "facilitarà la coordinació dels treballs i les convocatòries i fixarà l'ordre del dia", i que eleva l'oferta sobre la composició de la mesa de partits perquè en formen part, també, el PSOE i Podem.

L'executiu espanyol ha facilitat aquest divendres aquest nou document que ha enviat a la Generalitat de Catalunya i que, segons ha apuntat, s'ha estat debatent en els últims dos dies. Parla de la figura del relator com algú que ha d'ajudar "a crear les condicions idònies per al diàleg, donar fe dels acords i determinar el seguiment de la seua aplicació", però no concreta si ha de ser català –com havia defensat La Moncloa– o internacional, com vol la Generalitat.

Segons Calvo, aquesta proposta és la via per a propiciar la convivència "per una via dialogada i legal" i el fet que la Generalitat no l'accepte implica de facto la suspensió del debat sobre com establir el marc de diàleg, tot i que no acaba amb les relacions institucionals, que es mantenen mitjançant la Comissió Bilateral.

"Tenim dos marcs que no estan donant els fruits que haurien de donar" i quan dues parts no tenen possibilitats d'establir un acord,"cal parar", ha dit Calvo, que ha advertit que el seu executiu no anirà més enllà i "no acceptarà mai el plantejament d'un referèndum d'autodeterminació".

L'executiu espanyol se centra en els pressupostos

A partir d'ara, ha apuntat, l'executiu espanyol se centrarà estrictament en l'aprovació dels pressupostos. En tot cas, Calvo ha advertit que si rebutgen els pressupostos, els grups independentistes "hauran d'explicar a Catalunya perquè prioritzen altres tipus d'interessos a solucions concretes a problemes larvats de fa molts anys". 

Calvo ha advertit també que –tal com va dir el president espanyol– si no es tramiten i aproven els pressupostos "la legislatura s'escurça". És a dir, que el president Sánchez pot convocar eleccions anticipades sense arribar al 2020. 

"Amb aquestos comptes tindrem un 2019 normal; sense ells, la legislatura s'escurça", ha dit. En tot cas, ha assegurat que el seu govern se sent "fort" i ha presentat uns pressupostos generals de l'Estat perquè: "Creiem fermament que fan falta a aquest país". 

El govern català acusa l'executiu espanyol de "trencar" el diàleg però diu que seguirà "a la taula"

El vicepresident del govern català, Pere Aragonès, ha assegurat en una roda de premsa al Palau de la Generalitat que "és el govern espanyol qui ha abandonat el diàleg" i ha assegurat que l'executiu català "ni ho ha fet ni ho farà". 

En aquest sentit, Aragonès ha explicat que el govern català segueix a la taula i hi seguirà sempre, i ha destacat que sempre estaran compromesos amb una solució democràtica a un conflicte polític.

D'altra banda, el vicepresident també ha lamentat que l'executiu espanyol "hagi cedit" a la pressió de la ultradreta, en referència a la manifestació convocada per a aquest diumenge per Vox, Ciudadanos i el PP, i ha assegurat que demostra "manca de valentia o convicció". "Aquest pas enrere dona per bons els arguments que han exhibit Casado, Ribera i Abascal", ha apuntat Aragonès.

next