El govern de la Nau fa front comú per a allunyar les Falles del debat polític

El ple municipal ratifica el treball fet per la mesa de diàleg de les festes josefines i aprova la seua continuació per al 2020
28 març 2019 16:30h
La moció aprovada assenyala que els possibles incompliments durant les festes han estat "puntuals" i "no representen l'actitud majoritària". / JCF 

VALÈNCIA. El ple municipal de la ciutat de València ha aprovat aquest dijous "la preservació" de les Falles de "qualsevol instrumentalització política". Així consta en la moció alternativa presentada pel govern de la Nau i que s'ha aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern –Compromís, PSPV i València en Comú– i l'abstenció de l'oposició –PPCV i Ciutadans–.

En eixe sentit, en la moció s'insta tots els agents de les festes "a reconéixer el caràcter plural i divers de la festa de les Falles" i "a evitar rebutjar qualsevol possible temptativa de patrimonialització exclusiva o ús polític o partidista que puga afeblir el seu caràcter cohesionador i de motor social, cultural i econòmic per al conjunt dels valencians i valencianes". 

Així mateix, el plenari ha aprovat dins d'aquesta proposta mantindre la mesa de diàleg de les Falles, que es va constituir el 2018, perquè continue treballant per la millora de la convivència, seguretat, sostenibilitat, mobilitat, neteja, inclusió i imatge de la ciutat de cara a les pròximes festes josefines del 2020. A més, s'assenyala que el treball s'ha de fer "de nou" des de "la corresponsabilitat, la reflexió col·lectiva i  autocrítica de les recents falles i la voluntat responsable d'arribar a nous acords".

En aquesta moció alternativa, que ha tret de nou tot el debat sobre les passades Falles, es felicita tant la ciutadania com les comissions falleres pels esforços realitzats en el compliment del ban faller. Alhora, es destaca en aquest text que hi ha hagut una actitud generalitzada "per la millora de la convivència, la seguretat i la neteja" i que els possibles incompliments han estat "puntuals" i "no representen l'actitud majoritària".

Debat plenari

Durant el debat d'aquesta moció alternativa, la regidora del PPCV María Ángeles Ramón-Llin ha criticat que les diferents regidories es passen la responsabilitat sobre els problemes de convivència i brutícia ocasionats per les Falles. "Els que alteren la convivència són vostés", ha indicat la popular, qui ha destacat que l'equip de govern "no ha fet cas a ningú".

A més, la regidora del PPCV ha denunciat que s'hagen posat urinaris apegats als murs de l'església de Sant Agustí. "En una falla sempre han conviscut moltes ideologies i només han tingut problemes quan vostés han arribat al govern", ha indicat Ramón-Llin. 

"Les Falles han sigut i han de continuar sent apolítiques", ha ressaltat, per la seua banda, la regidora de Ciutadans, Amparo Picó, qui ha criticat que ha estat l'equip de govern actual qui ha polititzat la festa. "L'únic president de la Junta Central Fallera que ha sigut reprovat en una assemblea ha sigut vosté", ha dit Picó en referència a Fuset, a qui ha acusat de no consensuar les propostes amb els col·lectius fallers.

Al respecte, el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha respost que "les Falles no són de la dreta, ja està bé d'utilitzar les Falles per a atacar els governs progressistes". A més de recordar el treball de la seua regidoria per a consensuar el ban faller amb tots els agents implicats en la festa, Fuset ha citat els compromisos de la mesa de diàleg i ha assenyalat que els partits de l'oposició –PPCV i Ciutadans– "porten quatre anys intentant dividir" amb l'assumpte de les Falles. "Vostés manipulen, volen utilitzar les Falles com a ferramenta política", ha conclòs el regidor de Cultura Festiva. 

next