Un grafit d'Escif a un col·legi de Castelló obri el debat sobre què és art

Alguns pares i mares qüestionen la pintura i demanen que s'esborre mentre que l'artista explica que l'obra és fruït d'un taller amb l'alumnat
8 abril 2019 12:10h
 "La paret de la façana principal del col·legi Bernat Artola no és una pintura, és la veu d'un xiquet que parla", subratlla Escif. / ESCIF

VALÈNCIA. "Em sembla una burla posar una mà negra pintada en la paret d'un col·legi", "Per mi que ho esborren i que pinten alguna cosa més bonica com en la resta de col·legis" i "No tot és art, no tot val". Aquests són alguns dels comentaris dels pares i mares de l'alumnat del col·legi Bernat Artola de Castelló de la Plana davant del l'obra mural que el grafiter Escif ha pintat amb motiu del projecte Pintaescola en un dels murs del centre. 

Davant les veus crítiques, l'artista urbà ha explicat que l'obra és fruït d'un treball participatiu amb l'alumnat del centre, amb qui el grafiter va treballar a través d'un taller dirigit a l'estudiantat de l'últim curs. "La paret de la façana principal del col·legi Bernat Artola no és una pintura, és la veu d'un xiquet que parla", subratlla Escif, qui ha dit que és la seua "responsabilitat com a artista prendre en consideració les conseqüències" del seu treball.

En eixe sentit, tot i que Escif ha exposat en un comunicat tot el seu procés creatiu i ha justificat la seua obra final, l'artista també assenyala que si es decideix esborrar o modificar la pintura proposada estarà "feliç" de cedir la retribució econòmica que havia de percebre pel seu treball "perquè troben una millor solució amb la qual s'identifiquen".

Imatges realitzades per l'alumnat del col·legi Bernat Artola durant el taller amb Escif. / ESCIF

El projecte Pintaescola, de la Regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Castelló de la Plana, es va posar en marxa el passat 1 d'abril i en ell dotze artistes van acostar el món del grafit i de la pintura mural a dotze col·legis a través de les seues obres. Amb aquesta nova edició l'art urbà ja ha arribat a 30 centres educatius de la localitat, en una iniciativa comissariada per David Ruiz sota el lema 'L'educació és l'eina més poderosa per a canviar el món'.

Però sembla que les veus discordants entre els pares i les mares de l'estudiantat del Bernat Artola no han tardat a aparéixer davant d'una obra abstracta i demanar que s'esborre. "Si comparem aquesta pintura amb qualsevol altra pintura de qualsevol altre col·legi és per a posar-se a plorar, ja no només és una mà negra, a més està mal feta", diu una mare. Aquestes persones han fet ús de la xarxa per a deixar palés en el perfil de Facebook del regidor d'Educació, Enric Porcar, els seus comentaris de descontent. 

"Per favor, com a membre de la comunitat educativa d'este col·legi li demane que solucione este desastre d'obra. Mane esborrar-la o que pinten una altra cosa. Ni és art, ni és alegre ni té color. Som la rialla dels altres centres", exposa un dels pares. Aquest, com altres, demana per escrit en el mur del regidor castellonenc que s'esborre l'obra mural, perquè la considera "vegonyosa", "indignant", "taca" o "gris". 

"Això sembla una pintada d'un xiquet més que art", diu una usuària a la xarxa. / ESCIF

"Això sembla una pintada d'un xiquet més que art, per a fer aquest despropòsit millor no fer res", apunta una altra usuària de Facebook en la imatge del mural compartida pel regidor d'Educació. Precisament això, acostar-se a les representacions dels més joves, era el que volia fer l'artista. 

Així, davant les persones que s'han ofés per l'obra, el grafiter Escif ha explicat que, davant la invitació a participar en el projecte, el seu plantejament va ser "fer una pintura inclusiva en què els vertaders protagonistes foren ells, els xiquets". Així, Escif va proposar a l'alumnat d'últim curs una versió moderna del telèfon, un joc en què es parteix d'un missatge que es va filtrant i descomponent en passar d'un jugador a un altre. 

"És molt bonic pintar una paret decorativa en un col·legi, però més bonic encara és pintar una paret que participe en l'educació dels xiquets d'una manera activa", ressalta el grafiter, qui diu que la imatge de la mà, a la qual es fa referència, "no és la imatge d'una mà, és l'espontaneïtat i la innocència d'un xiquet; potser també de diversos xiquets; potser també d'un pintor de murals que entén que ells, els xiquets, tenen tot que ensenyar-nos".

"Deixem que els xiquets parlen perquè les seues paraules amaguen les veritats incòmodes de tot el que no volem veure", exposa Escif en un comunicat, i subratlla que l'exercici "parteix de la millor de les intencions". Així mateix, anuncia que si es decideix esborrar o modificar el mural, cedirà la retribució econòmica que havia de percebre. L'artista també recorda que abans "havia proposat exercicis similars en altres institucions sense major controvèrsia, per la qual cosa mai vaig imaginar que aquesta intervenció despertara cap polèmica". 

next