Els bombers donen per extingit l'incendi de la catedral de Notre-Dame

La Fiscalia investiga si el foc es va originar en les obres de renovació del monument
15 abril 2019 19:19h
Els bombers han treballat durant tota la nit per a sufocar les flames que han devastat la catedral. / MICHAEL BUNEL / EP

VALÈNCIA. Els bombers han donat per extingit al voltant de les 10.00 hores d'aquest dimarts l'incendi que des de dilluns cremava la catedral de Notre-Dame, a París. Després d'hores combatent les flames, els bombers parisencs van aconseguir durant la matinada controlar les grans flames que han devastat l'església. "El foc està completament sota control. S'extingeix parcialment i hi ha incendis residuals per extingir", ha afirmat aquesta matinada el tinent coronel Gabriel Plus, portaveu del Departament de Bombers de París, a l'agència AFP.

Els agents han pogut salvar del foc la façana i les torres principals del monument parisenc que crema des de poc abans de les 19.00 hores d'aquest dilluns. L'incendi, en el qual treballen centenars de bombers, ha devastat el remat de la torre principal de l'església, que va caure víctima de les flames (fotogaleria). A més, en els treballs d'extinció han resultat ferits un bomber i dos policies, segons han informat els bombers de París.

La brigada ha confirmat aquest dimarts a les 2 de la matinada que l'estructura de Notre-Dame està salvada en la seua globalitat, després que el foc haja disminuït d'intensitat, si bé el temple en el seu conjunt s'ha vist molt afectat per les flames. Segons el cos d'emergències, les dues torres del monument "resisteixen", malgrat que l'interior de l'atri està "destrossat" i el sostre ha caigut completament. 

El Ministeri d'Interior francés va publicar un vídeo mostrant com va ser la tasca dels bombers per a controlar el foc des d'aquest dilluns.

Relíquies salvades

Pel que fa a les relíquies religioses, la corona d'espines i la túnica de Sant Lluís s'han salvat de les flames, segons han confirmat fonts de l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo. Més difícil serà salvar les pintures i els quadres de les parets de la catedral.

"Gràcies als bombers de París, la policia i als agents municipals [...] la Corona d'espines, la túnica de Sant Lluís i diverses obres importants estan ara en un lloc segur", va dir Hidalgo al voltant de les 2 de la matinada d'aquest dimarts.

L'adjunt a l'Alcaldia de París, Emmanuel Grégoire, va explicar aquest dilluns que s'havia posat en marxa un operatiu de salvament de les obres d'art que es pogueren rescatar de les flames. Segons va dir, "les destrosses són colossals".  

Tota la nau central del temple estava afectada per les flames i tota la fusteria interior es va cremar. Tot i això, el portaveu de la catedral confiava que els objectes sagrats se salvarien perquè "estan guardats a la sagristia".

Segons informa RTVE, França destinarà 10 milions d'euros d'ajuda urgent per a Notre-Dame mentre que París en desbloquejarà 50. A més, les famílies Arnault i Pinault han anunciat donacions milionàries per a contribuir a la reparació de la catedral francesa. 

A més, el president del Parlament Europeu ha proposat als eurodiputats que donen el sou d'aquest dimarts per a ajudar a la reconstrucció. Antonio Tajani també ha anunciat que col·locarà una caixa recaptatòria amb la mateixa finalitat.

Un incendi de grans dimensions

Poc després d'iniciar-se el foc, el fum era visible des de diversos punts de París, tal com han mostrat diversos usuaris a través de les xarxes socials. Així, les imatges de la zona mostraven una gran columna de fum i flames a la zona de les torres de l'emblemàtic monument històric parisenc. 

Els bombers consideren que l'incendi està "potencialment relacionat" amb els treballs de renovació de l'edifici i la Fiscalia de París ja ha obert una investigació per a esclarir els fets.

Poc abans de les 20.00 hores, el foc va tombar la torre principal de la catedral, la més emblemàtica del temple, i també va devorar el sostre. De fet, la icònica agulla central del temple, que mesurava més de 90 metres, estava envoltada en flames que es van anar estenent per la teulada. 

Turistes i veïnat desallotjat

Els turistes van ser desallotjats de la catedral de Notre-Dame, el monument històric més visitat d'Europa. Segons va informar un testimoni a l'agència Reuters, també estava sent evacuada l'Île de la Cité, una illa situada enmig del Sena on es troba la catedral de Notre-Dame. 

La policia de París va fer una piulada demanant a la gent que evitara la zona de la catedral de Notre-Dame i que facilitara el pas dels bombers i dels equips d'emergència.

"Un terrible incendi crema a la catedral de Notre-Dame de París. Els bombers estan intentant controlar les flames", va piular l'alcaldessa de la capital francesa, Anne Hidalgo.

Per la seua banda, el president Emmanuel Macron va cancel·lar el 'discurs a la nació' que tenia previst aquest dilluns a causa del "terrible incendi" a la catedral.

next