La Granja de la Costera, rumb al 17N: el veïnat participarà en sis eleccions en mig any

El mateix cens, les mateixes candidatures i, fins i tot, les mateixes paperetes sobrants del maig protagonitzaran aquest nou diumenge electoral al poble, on no hi ha hagut campanya municipal perquè la repetició es limita només a la votació
15 novembre 2019 12:35h
La Junta Electoral Central va ordenar repetir les eleccions a la Granja de la Costera a causa d'una "irregularitat greu" que va afectar el procés de votació, ja que un candidat de la llista socialista va ser membre de la mesa electoral del municipi. / ENRIQUE ÍÑIGUEZ RODRÍGUEZ

VALÈNCIA (Loli Benlloch, EFE). Van votar en les eleccions generals i autonòmiques del 28 d'abril; en les municipals i europees del 26 de maig; en les generals del 10 de novembre, i aquest diumenge repeteixen els comicis locals: és la Granja de la Costera, un xicotet municipi que ha viscut el seu semestre més electoral.

Aquesta localitat de 297 habitants és, com Cordobilla de Lácara (Badajoz) i una mesa electoral de Burela (Lugo), una de les tres on es van anul·lar les eleccions locals per irregularitats; aquest diumenge, 17 de novembre, però, tornen a votar. Ho fan al costat de 35 municipis on no va haver-hi cap candidat al maig i de 88 entitats locals menors.

La Junta Electoral Central va anul·lar les eleccions del maig a la Granja de la Costera –que inicialment van donar la victòria al PP per un vot i després al PSOE, en acceptar-se dos vots nuls– i va ordenar la celebració d'uns nous comicis després que el PP els impugnara perquè un dels vocals de l'única taula del municipi era candidat del PSOE.

El mateix cens (261 persones), les mateixes candidatures (PSOE i PP), els mateixos components en la mesa electoral (menys el vocal impugnat, al qual substitueix el suplent) i fins i tot paperetes sobrants del maig protagonitzaran aquest 17N a la Granja, on no hi ha hagut campanya electoral perquè la repetició es limita només a la votació.

"Hi ha gent a la qual no li importa tornar a votar i gent a la qual li xoca que no s'haguera pogut fer tot el 10 de novembre i així acabar abans", assenyala a EFE l'alcalde, Juan Carlos Garrido (PSOE), qui explica que per als comicis generals han de passar 54 dies des de la convocatòria i 47 en el cas dels anul·lats.

Resta importància al fet que el municipi compte amb un govern en funcions des del passat 26 de maig, perquè "si pot estar un país en funcions, també pot estar-ho un poble de 300 habitants", i assegura que aquesta situació "no ha suposat cap dificultat", sobretot perquè fa dotze anys que estan al capdavant de l'Ajuntament.

El candidat del PP a l'Alcaldia, José Miguel Marín, coincideix que al poble hi ha opinions per a tots els gustos sobre la repetició electoral: "Hi ha gent que haguera preferit fer-ho tot en un viatge i gent a la qual li sembla bé, però al cap i a la fi no ha sigut decisió nostra", explica a EFE.

Marín, qui debuta com a candidat electoral i és veí "porta amb porta" de l'alcalde, augura que el diumenge "estarà molt renyit, com l'altra vegada, si la gent no falla" i acudeix a votar, i destaca que el PP va guanyar al PSOE el 10N per tres vots –59 a 56–, una cosa que "feia temps que no passava".

No obstant això, l'alcalde destaca que el 10N l'abstenció va ser més alta que al maig i que si se sumen els blocs (en les generals hi ha més llistes que en les locals) van véncer les esquerres per deu vots: 101 en van sumar el PSOE, Compromís i Unides Podem, i 91 vots van ajuntar el PP, Vox i Ciutadans. Si segueix aquesta tendència, doncs, venceria la llista de l'esquerra.

Una vegada celebrades aquestes eleccions, podrà per fi constituir-se l'últim dels 542 ajuntaments valencians que queda pendent, cosa que ocorrerà el 7 de desembre si no es presenten recursos contra la proclamació d'electes o el 27 de desembre en cas que es recórrega.

next