Grau afronta aquest dilluns el judici per acceptar rellotges de luxe com a suborn

La Fiscalia reclama per a l'exvicealcalde de València un any de presó per un delicte continuat de suborn i cinc anys per blanqueig
1 abril 2019 11:00h
En aquest judici també està processat, com a part activa del delicte de suborn, l'empresari Urbano Catalán. / EFE

VALÈNCIA. L'exvicealcalde de València Alfonso Grau (PPCV) afronta aquest dilluns, 1 d'abril, un judici en l'Audiència Provincial pel suposat delicte de suborn que hauria comés en 2010 i 2011, en acceptar suposadament rellotges de luxe com a regals d'un empresari que va resultar adjudicatari de diversos contractes municipals. Aquest dilluns al matí, en arribar a l'Audiència, Grau no ha volgut fer cap valoració del judici davant les preguntes dels periodistes.

Aquesta és la primera de les huit sessions previstes, que se celebraran entre aquest dilluns i el pròxim 11 d'abril. La sessió ha començat amb una exposició inicial de les parts i continuarà amb la declaració dels dos processats: Alfonso Grau i l'empresari Urbano Catalán. Els primers a testificar seran els membres de la UCO que van dirigir la investigació, així com personal de la joieria Rabat, tots ells a proposta del fiscal.

En aquest judici també està processat, com a part activa del delicte de suborn, l'empresari Urbano Catalán, conseller de diverses mercantils, entre elles Transvía SL i Viajes Transvía Tours SL, que entre 2006 i 2015 van signar un total de setze contractes amb l'Ajuntament de València.

En el seu escrit d'acusació, el fiscal reclama un any de presó per a tots dos per un delicte continuat de suborn i per a Grau, a més, cinc anys per blanqueig, una multa de 75.000 euros i el decomís dels rellotges que suposadament va regalar l'empresari al polític.

La Fiscalia assenyala que Urbano Catalán va regalar a Grau el 29 de desembre de 2010 un rellotge Breguet Classique, valorat en 13.520 euros, "en atenció al càrrec" de tinent d'alcalde i regidor de l'Ajuntament i per raó de les relacions comercials existents entre el consistori i les empreses de les quals Catalán era apoderat.

No obstant això, Grau, "amb la intenció d'ocultar l'origen il·lícit" d'aquest rellotge, va acudir l'endemà a la joieria on havia sigut comprat, el va retornar i en va comprar un altre, un Lange d'or de cavaller per import de 25.680 euros, que va pagar amb la devolució del rellotge Breguet i 12.160 euros en metàl·lic.

Grau "va comprar un rellotge nou i va obtindre un evident lucre econòmic, ja que un rellotge que valia 25.680 euros li'n va costar 12.160 gràcies al rellotge que li havia regalat" l'empresari, segons el parer de la Fiscalia, que destaca que, amb aquesta operació, l'exvicealcalde i "número dos" de Rita Barberá "es va procurar l'ocultació" del rellotge Breguet obtingut "il·lícitament".

Malgrat haver sigut requerit per l'Agència Tributària, Grau no va donar raó de l'origen del rellotge Breguet ni dels 12.160 euros que va pagar en metàl·lic, va apuntar el ministeri públic. 

Rellotges per adjudicacions

Actuant d'idèntica forma, Urbano Catalán va comprar un rellotge Piaget Polo el 28 de desembre de 2011, el mateix dia que la mercantil Transvía Tours SL va rebre l'adjudicació d'un contracte relatiu a una festa de persones majors en la qual havia intervingut Grau per import de 652.748 euros.

Igual que l'any anterior, Catalán va regalar el rellotge a Grau en atenció al seu càrrec i a les relacions comercials existents i, com un any abans, l'exregidor del PP va retornar el rellotge, valorat en 11.575 euros, i va comprar un Vachever Patrimony que costava 16.825 euros, pel qual va pagar 5.250 gràcies a la devolució.

Delicte continuat de suborn

La Fiscalia destaca que Grau, "de manera mentidera", va assenyalar a requeriments de l'Agència Tributària que aquest rellotge li'l va regalar un familiar el Nadal de 2012, malgrat que va ser adquirit al desembre de 2011 i retornat al gener de 2012. 

Per al ministeri públic, aquests fets són constitutius d'un delicte continuat de suborn, del qual són autors Grau i Catalán, i d'un delicte de blanqueig de capitals, del qual és autor únicament l'exvicealcalde.

Grau ja va ser processat i absolt al febrer del 2017 en el judici celebrat en l'Audiència Provincial de Palma pel conegut com a cas Nóos. L'exvicealcalde va estar acusat dels presumptes delictes de prevaricació, malversació, frau i tràfic d'influències en relació amb la contractació de l'institut Nóos a través de la Fundació Turisme de València Convention Bureau (FTVCB), que ell presidia, i s'enfrontava a una petició de condemna d'onze anys de presó.

next