Grezzi no estarà present en la comissió d'investigació de l'EMT quan compareguen treballadors de l'empresa

El PSPV proposa que el president de l'entitat no hi siga perquè els implicats se senten "còmodes" i "tranquils" a l'hora de declarar 
16 octubre 2019 14:35h
En la sessió de constitució de la setmana passada, tant la coalició com el PSPV van rebutjar que Grezzi no participara en la comissió. / DLV 

VALÈNCIA. Aquest dimecres se celebra un nou Consell d'Administració de l'EMT i la comissió d'investigació per a esclarir el frau dels 4 milions d'euros al si de l'entitat. Després que es constituïra la setmana passada, en aquesta ocasió toca definir el pla de treball, el calendari d'actuacions i determinar quines persones compareixeran davant la comissió, en la qual participen representants de cada partit polític. 

Una de les polèmiques que denunciava l'oposició era que Giuseppe Grezzi, president de l'EMT, hi estiguera present com a "jutge i part" de l'entitat. Per a tractar d'esquivar aquesta situació, el PSPV ha proposat per a la comissió d'aquest dimarts que el també regidor de Mobilitat Sostenible no hi estiga present quan compareguen treballadors de l'entitat. Tot això, per a garantir que aquests puguen declarar amb total llibertat i se senten "còmodes" per a fer-ho, segons ha explicat a les portes de la seu, al carrer de Correu Vell, la regidora del PSPV i presidenta de la comissió, Elisa Valía. 

Tot apunta que aquesta proposta s'aprovarà, amb el vot favorable de PSPV, PP, Ciutadans i Vox, tot i que encara es desconeix la postura de Compromís. De fet, en la sessió de constitució de la setmana passada, tant la coalició com el PSPV van rebutjar que Grezzi estiguera apartat de la comissió, tal com demanaven els partits de l'oposició. 

La comissió d'investigació en el si de l'entitat ha vingut acompanyada amb cert hermetisme per part de l'Ajuntament de València; aquest dimarts, l'alcalde de València, Joan Ribó, evitava les preguntes relatives al frau: "Un temps per a cada cosa i cada cosa al seu temps", explicava l'alcalde. Un escenari, per tant "opac" a ulls dels partits de l'oposició a la ciutat. 

L'oposició demana la compareixença de Ribó

Aquest dimecres, la portaveu del Partit Popular a l'Ajuntament de València, Maria José Català, ha denunciat aquest obscurantisme i ha presentat el seu pla de treball de cara a les futures sessions de la comissió. El PP pretén demanar les compareixences d'aproximadament cinquanta persones, entre les quals figuren l'alcalde Joan Ribó, com a president del Junta General d'Accionista de l'EMT; l'edil de Mobilitat, Giuseppe Grezzi; els portaveus del PSPV i Compromís, el gerent i director adjunt de l'EMT, i les treballadores de l'àrea comptable i administrativa de l'empresa. 

Ara bé, el regidor del PSPV, Ramón Vilar, ha descartat la compareixença de l'alcalde al si de la comissió d'investigació ja que, en principi, ja hauria de declarar en el pla extraordinari que se celebrarà aquest dijous. 

Així mateix, des del grup popular també tenen la intenció de demanar la declaració de l'empleada acomiadada –la cap d'administració, Celia Zafra– davant la Policia Nacional, com la que va realitzar davant els responsables de l'EMT. Aquest document, assegura, és "imprescindible" per a dilucidar el que va ocórrer quan es realitzaren les transferències. El PP, així mateix, demanarà els escrits que suposadament l'EMT ha presentat davant el Tribunal de Comptes, les diligències prèvies remeses al jutjat número 18 i tota la documentació relativa a l'adquisició de l'empresa radicada a la Xina que desencadenar el frau.

El PP, així mateix, ha sol·licitat conéixer els justificants dels comptes bancaris relatius a l'ingrés del Banc Europeu d'Inversions per a la compra d'autobusos, que ascendeixen als 300 milions d'euros. Aquest ingrés es va produir a finals d'agost, poques setmanes abans que tinguera lloc el frau. 

Giner exigeix conéixer les custòdies dels ordinadors

Per la seua banda, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha demanat conéixer qui són els responsables de la custòdia dels ordinadors i els correus electrònics de l'empresa. Aquest dimarts, així mateix, el portaveu de l'entitat ja va informar que des del 17 de setembre hi ha una persona de la direcció de l'EMT informada de les altres transferències que s'anaven fent als treballadors: la responsable de gestió, Maria Rayón, que en el moment de les transferències es trobava de baixa. 

A més, Giner també va demanar aquest dimarts si existia un manual de procediments a seguir per part de l'empresa. Així mateix, ha continuat exigint la dimissió del gerent de l'entitat, Josep Enric García Alemany. 

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next