Diari La Veu del País Valencià
Grezzi proposarà que es cree una comissió d’investigació del frau contra l’EMT de València

VALÈNCIA. El president de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València, Guiseppe Grezzi, ha convocat una sessió del Consell d’Administració per al dimecres 2 d’octubre, en la qual informarà de les accions empreses pel frau de quatre milions d’euros detectat contra l’empresa i proposarà la constitució d’una comissió d’investigació per a donar explicacions sobre els fets ocorreguts. La cita serà a les 13.00 hores a la seu de l’empresa, a la plaça del Correu Vell.

“Des del primer moment hem investigat el frau contra l’EMT. Hem donat tota la informació amb total transparència des del mateix divendres en el Consell d’Administració. Ara, amb la voluntat d’anar fins al final, proposarem la comissió d’investigació per a posar llum i recuperar tots els diners de les valencianes i els valencians“, ha defensat en un comunicat el regidor de Mobilitat Sostenible i president de l’entitat, Giuseppe Grezzi.

En el Consell també s’aprovarà la proposta d’adjudicació de l’adquisició d’autobusos estàndard híbrids i es renovaran els contractes de l’equip directiu.

Responsabilitats a CaixaBank

Grezzi també ha afirmat aquest dilluns que CaixaBank “no hauria d’haver donat curs” a les transferències que van donar lloc al frau de 4.040.000 euros amb destinació al compte d’un banc a la Xina. En declaracions a EFE, ha manifestat
que l’EMT i l’entitat financera tenen establit un protocol d’actuació que exigeix la signatura mancomunada electrònica de dos directius.

Per tant, segons el regidor, CaixaBank “hauria d’investigar què ha passat” perquè es van cursar uns documents de pagament en format PDF amb les signatures falsificades del director gerent, Josep Enric García Alemany, i de la responsable de l’àrea de Gestió, María Rayón.

Consultada per EFE, CaixaBank ha declinat pronunciar-se sobre aquest tema, encara que fonts pròximes a l’entitat han manifestat que s’ha seguit el procediment acordat amb l’EMT. Una vegada complit, segons marca la forma d’operar acordada, es va procedir a realitzar les transferències.

Segons el regidor, el 2017 es va introduir un protocol perquè les ordres de pagament tingueren un doble control, amb la signatura mancomunada, però per a cometre aquest frau “s’ha suplantat la identitat, s’ha col·laborat en documents de pagament falsificats i s’ha botat el protocol”.

Suplantació d’identitat

Sobre la suplantació d’identitat, Grezzi ha detallat que el primer correu que es va rebre era d’un compte que començava amb el nom “ggiuseppe” abans de l’arrova i el domini, quan el correu electrònic corporatiu –en cas de tindre’l, perquè l’edil assegura que mai l’ha tingut– hauria de ser “[email protected]”.

Per tant, ha assegurat, la treballadora “no hauria d’haver acceptat ni haver donat curs” a les ordres mitjançant les quals es va procedir a huit transferències amb destinació al compte d’un banc a la Xina, en concret, Hong Kong.

La Policia Nacional, davant la qual es va presentar una denúncia dimarts passat, investiga aquest suposat delicte i CaixaBank, ha afirmat el regidor, “hauria d’investigar què ha passat”. L’EMT també ha denunciat de forma telemàtica el suposat frau davant la policia de Hong Kong perquè seguisca el rastre dels diners.

Comissió d’investigació

La petició d’obrir una comissió d’investigació també la va fer el Partit Popular aquest cap de setmana per a exigir les responsabilitats. La formació de l’oposició, a més, també ha demanat que es convoque un ple extraordinari.

Per la seua banda, l’alcalde Joan Ribó ha explicat que ja “s’han donat moltes explicacions” i que en el consell es farà una comissió “perquè tinguen informació al respecte”. “Volem ser cautes”, ha afegit Ribó.

Comparteix

Icona de pantalla completa