Un grup d'activistes protesta a Sagunt contra el buc saudita, que opera amb normalitat al port 

Està previst que el vaixell continue el seu trajecte aquest mateix dimarts al matí
10 desembre 2019 10:49h
Durant la nit de dilluns a dimarts s'ha concentrat un xicotet grup d'activistes a la porta del recinte portuari . / EFE

VALÈNCIA (EFE, Redacció) El mercant saudita Bahri Abha, carregat d'armament, treballa "amb absoluta normalitat" des d'aquesta matinada en el port valencià de Sagunt i està previst que la seua escala finalitze aquest mateix matí, segons han explicat a EFE fonts de l'Autoritat Portuària de València.

A poques hores de l'arribada del buc al port, la informació sobre la seua carrega i activitat comercial continuava en total opacitat. L'organització Amnistia Internacional ha denunciat a les xarxes socials que, després de tractar d'esbrinar-ho, la delegació del govern espanyol els ha comunicat que el vaixell carregarà autobusos i contenidors –sense especificar-ne el contingut– que aniran a parar a Abu Dhabi (els Emirats Àrabs Units) i Alexandria (Egipte). 

Durant la nit de dilluns a dimarts s'ha concentrat un xicotet grup d'activistes a la porta del recinte portuari i, segons les fonts de l'Autoritat Portuària de València, quatre han botat el reixat i han accedit al recinte, però els agents de la Guàrdia Civil els han interceptats i tret fora de la zona de seguretat.

El grup Antimilitaristes-Moc València i l'organització verda Acció Ecologista Agró asseguren en sengles comunicats que diversos d'ells han aconseguit de matinada accedir a una "estructura pròxima" al vaixell i desplegar dues pancartes amb els lemes 'Stop War' i 'La guerra comença ací', en un acte que han qualificat com a "acció de desobediència civil no violenta".

Aquest dilluns, l'Ajuntament de Sagunt va exigir a l'Autoritat Portuària de València i al Ministeri de Defensa que "prenguen les mesures necessàries" perquè el citat mercant saudita no realitzara cap escala allí.

Així es va manifestar l'equip de govern local en una declaració conjunta, en la qual denunciava la falta d'informació sobre l'arribada del vaixell de càrrega i incideix que són un port per a tota mena de mercaderies però en "cap cas" ha de convertir-se en port de comerç internacional de material armamentístic, "especialment quan desconeixem l'ús final que es podria donar al material".

En el text, el consistori exigia que es compartiren amb el govern local les dades relatives a la possible escala, ja que el port "no deixa de ser part de la ciutat" i els seus governants "haurien d'estar informats d'un tema que genera alerta pública i preocupació entre la ciutadania".

Per part seua, la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, va considerar sobre aquest assumpte que "no és convenient col·laborar" amb aquells que "massacren xiquets" i es va alinear amb l'opinió dels defensors dels Drets Humans, entre els quals va citar Amnistia Internacional, sobre el que ocorre al Iemen.

"No és convenient col·laborar amb els que massacren la vida humana", entre ells "xiquets, dones, homes, ancians i ancianes d'una manera tan brutal com està passant a Iemen", va advertir Oltra, encara que va admetre que aquesta arribada al port de Sagunt "no és competència" de l'administració valenciana i va afegir que si no fora legal l'amarrament, donava per fet que "el govern d'Espanya actuaria" sobre aquest tema.

next