Les Beatrius atorguen a Almirall Cadarso-Comte Altea el primer premi feminista de les Falles d'Especial

El col·lectiu feminista crea un jurat alternatiu com a resposta a la decisió de la Federació de Falles d'Especial de conformar un grup d'avaluadors únicament homes
18 març 2019 01:03h
La comitiva va visitar les falles de Secció Especial des de les 9 del matí d'aquest diumenge, començant per la d'Exposició-Misser Mascó. / TWITTER LES BEATRIUS

VALÈNCIA. Un jurat de dones va visitar aquest diumenge les falles de la Secció Especial de València per a analitzar-les i premiar-les amb perspectiva feminista. Aquesta és la resposta que el col·lectiu de periodistes Les Beatrius ha donat davant "l'anòmala situació" d'enguany, en la qual el jurat que ha avaluat i premiat les principals falles de València ha estat format només per homes. 

Les Beatrius han portat endavant aquesta iniciativa, segons expliquen al seu compte de Twitter, perquè no volen "esperar al 2020 per a fer efectiu el dret a participar en igualtat de condicions en tots els espais de decisió i que la imatge de la dona siga respectada com mereix".

Quasi nou hores després de començar el recorregut per les falles de Secció Especial, el jurat de dones va anunciar al compte de Twitter de Les Beatrius que la falla guanyadora del Primer Premi Feminista és Almirall Cadarso-Comte d'Altea. Del monument destaquen "la temàtica homenatge a la genealogia de la lluita pels drets de les dones; l'ús de llenguatge inclusiu; el protagonisme a les dones; l'absència d'imatges estereotipades ni rols sexistes, i el suport a les reivindicacions feministes".

El segon premi l'ha rebut la falla Regne de València-Duc de Calàbria i el tercer ha sigut per a Na Jordana.

La comitiva va estar visitant les falles de Secció Especial des de les 9.00 hores de diumenge, començant per la d'Exposició-Misser Mascó. Per a avaluar-les i decidir quina premiaven, les jutgesses van utilitzar un test dissenyat per elles i anomenat Brech del Faller. Es tracta d'un formulari amb 13 punts a tindre en compte en cada falla.

El jurat està compost per 9 dones de diferents col·lectius feministes: les Beatrius, CDAW, Dones Grans, Associació Alanna, Escola Pensament Feminista A. Valcárcel, Antígona, Casa de la Dona i Dones Progressistes.

"Volem deixar clar que NO podem donar credibilitat ni autoritat a una assemblea de presidents majoritàriament masculina, que va descartar la proposta perquè en el jurat hi haguera paritat", expliquen en Twitter.

I és que quan es va conéixer que el jutjat que avaluaria les falles de Secció Especial estava compost només per homes, el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, va demanar a la Federació de Falles d'Especial que rectificara. No obstant això, l'organisme va decidir mantindre la seua postura i va al·legar que els membres del jurat s'escullen per sorteig.

next