Guardamar retirarà 30.000 m3 de sediments de la desembocadura del Segura després de la riuada

L'acumulació de material al llit del riu impedeix el funcionament del port pesquer i de l'esportiu, així com de les piscifactories
7 octubre 2019 11:59h
El calat del riu se situa en un metre quan el normal és de tres i mig. / EFE

GUARDAMAR DEL SEGURA. L'ajuntament de Guardamar (el Baix Segura) iniciarà de manera immediata els treballs de dragatge del llit nou de la desembocadura del riu Segura, inutilitzat per a la navegació després de la riuada i d'on seran retirats uns 30.000 metres cúbics de sediments.

En un comunicat recollit per EFE, el consistori ha explicat que les aportacions d'arena, tant de l'onatge com de les marees marítimes i del Segura, han ocasionat l'enterrament del canal d'accés als ports esportiu i pesquer, "de manera que han quedat inservibles per a la seua funció". Aquestes dues activitats i la de les piscifactories han quedat interrompudes pel baix calat, que actualment se situa en poc més d'un metre quan el normal és de tres i mig.

L'obra, que està en procés d'adjudicació per la via d'urgència, tindrà un termini d'execució de tres mesos i afectarà una superfície total d'uns 27.840 metres quadrats, amb una inversió de 300.000 euros aportats íntegrament per l'ajuntament.

L'augment progressiu de l'enterrament es deu, fonamentalment, a la recent riuada de la gota freda, que "ha produït avingudes amb aportació de material i ha provocat una important disminució del calat en la desembocadura del riu", segons destaca l'ajuntament. No obstant això, també han influït les precipitacions caigudes en la conca del Segura al desembre del 2016 i a l'abril d'enguany.

Les arenes i sediments extrets seran dipositats de manera provisional en una parcel·la municipal confrontant amb el port, on serà objecte d'un tractament de moviment que possibilite el seu assecament.

En la nota, l'alcalde de Guardamar del Segura, José Luis Sáez, ha lamentat que la localitat estiga "patint contínuament les conseqüències d'estar a la cua del riu Segura en rebre tones de fems flotants i sediments arenosos".

Per això, ha instat les diferents administracions a actuar "immediatament" per a reduir les conseqüències d'aquests fets, que, "en gran manera, es poden controlar amb la col·laboració de tots".

next