La Guàrdia Civil recupera una tona de raïm furtat a Montfort, la major quantitat des de que hi ha dades

Alguns dels detinguts tenen antecedents per haver robat abans en altres camps
30 setembre 2019 17:32h
Els agents van detindre cinc homes d'entre 23 i 46 anys. / EUROPA PRESS

ALACANT (EP). Agents de la Guàrdia Civil han detingut cinc persones per presumptament robar fins a una tona de raïm de taula de Montfort (el Vinalopó Mitjà). Es tracta de la quantitat més elevada que s'ha aconseguit recuperar des que existeixen dades. A més, altres huit persones han quedat com a investigades per sis delictes de furt, també per la sostracció de raïm de taula, també a Montfort.

La Comandància ha indicat que amb motiu de la campanya de recollida de raïm de taula, els agents de l'equip ROCA d'Ibi han establit, com cada any, un pla especial de vigilància i seguretat, per a previndre i combatre la sostracció de les diferents varietats d'aquest fruit, de Denominació d'Origen Protegit del Vinalopó.

Com a resultat d'aquestes vigilàncies, la nit del passat 20 de setembre, els agents van observar a Montfort quatre vehicles accedint a una vinya. Aquest fet els va semblar sospitós, per la qual cosa van decidir realitzar una vigilància sobre aquests.

Com que superaven en número als agents de l'equip ROCA, aquests van sol·licitar el suport d'efectius de la Guàrdia Civil de Novelda i de la Policia Local de Montfort per a tancar la zona i evitar una possible fugida. Després d'esperar una hora, els quatre vehicles van tractar d'abandonar el camp, moment en el qual van ser interceptats pels agents procedint a la identificació dels ocupants.

En verificar la càrrega dels cotxes, es va trobar en ells una gran quantitat de raïm de taula, de la varietat Red Globe. Els agents van comprovar que els faltava documentació que acreditara la traçabilitat o l'origen del raïm, per la qual cosa es va procedir a la intervenció d'aquest, a fi d'esclarir el seu origen.

Una vegada localitzat el lloc exacte de procedència del raïm recuperat i el seu legítim propietari, aquest va manifestar als agents haver sigut víctima d'un robatori en el seu terreny, al qual els autors van accedir tallant la tanca perimetral que protegeix la finca. El pes total dels rams recuperats va ascendir a 1.005 kg, la major quantitat de raïm sostret recuperat, des que es tenen registres de fets d'aquest tipus.

Per tot l'anterior, es va procedir a la detenció de les persones allí identificades, cinc homes d'entre 23 i 46 anys, als qui s'imputa un delicte de robatori amb força i un altre de pertinença a grup criminal. Van ser posats en llibertat, a l'espera de judici.

Arran de la investigació, els agents han pogut comprovar que es tracta d'un grup assentat en la localitat d'Alacant, amb nexes familiars entre si, dedicat a la sostracció, en zones rurals, de fruits de temporada tenint, la majoria d'ells, nombrosos antecedents policials per fets similars. A dos d'aquests detinguts se'ls imputa, a més, un altre delicte de furt de raïm, ocorregut també a Montfort, el passat 24 d'agost del 2019.

A més d'aquests cinc detinguts, des del començament de l'esmentat pla especial de vigilància i seguretat, s'està investigant a altres huit homes, veïns d'Elx i Alacant, per la comissió de sis delictes de furt, també de raïm, comesos igualment a Montfort. En aquest cas han aconseguit recuperar altres 645 kg, de diferents varietats, tot això gràcies a l'estreta col·laboració existent entre la Policia Local de Montfort i l'Equip ROCA de la Companyia de la Guàrdia Civil d'Ibi.

Cal recalcar que la possible destinació de tot fruit sostret és la seua posterior venda en parades i mercats ambulants, voltants de superfícies comercials, carreteres o qualsevol altra ubicació, de manera fraudulenta i sense cap autorització, a un preu menor que el que ofereix qualsevol establiment o lloc de venda legal, obtenint aquestes persones un ràpid i net benefici econòmic.

A això se suma la manca de documentació del producte perible en qüestió, el desconeixement per part del consumidor final del seu origen i producció i, per tant, si la fruita ha sigut tractada amb productes herbicides o fungicides en dates recents al seu consum, fet que pot derivar, fins i tot, en intoxicacions.

next