Diari La Veu del País Valencià
Habitatge delimita 51 zones tensionades on aplicar l’Índex de Preus de Referència del Lloguer

VALÈNCIA. La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha presidit la constitució de l’Observatori de l’Hàbitat i la Segregació Urbana, que té com a objectius “diagnosticar i realitzar un seguiment de la situació habitacional i dels recursos públics i privats per a elaborar un sistema d’indicadors sobre l’habitatge”. A més, es crea com a instrument que “facilite la participació i col·laboració de coneixement en matèria d’habitatge”.

A la constitució d’aquest òrgan, la creació del qual està prevista en la Llei per la Funció Social de l’Habitatge, també han assistit el secretari autonòmic d’Habitatge, Josep Lluís Ferrando; el director general d’Habitatge; Rafael Briet, i la directora de l’Institut Valencià de l’Edificació (IVE), Begoña Serrano, així com representants dels principals agents del sector i les organitzacions administratives, socials, empresarials i professionals.

Entre els punts més destacats que s’han tractat en aquesta primera sessió de treball, figuren la consideració de la proposta realitzada per la Generalitat per a la creació de l’Índex de Preus de Referència del Lloguer, un mecanisme que ha articulat la Conselleria com a “prevenció davant la bombolla del lloguer”.

D’aquesta manera, s’han delimitat les 51 zones de mercat tensionat així com els preus màxims de referència, que estaran subjectes a les bonificacions fiscals impulsades per la Generalitat. Així, aquells propietaris que tinguen els seus habitatges en aquestes zones i s’acullen als preus marcats podran deduir-se fins a un 5% del tram autonòmic de l’IRPF, amb un màxim de 3.000 euros anuals.

Amb aquesta mesura, segons ha explicat la consellera, es pretén “incentivar la utilització de l’Índex de Preus de Referència amb la finalitat d’evitar pujades abusives dels lloguers i millorar les condicions d’accés a l’habitatge de lloguer en zones que tenen un mercat tensionat”.

“L’objectiu de la Generalitat és evitar una possible bombolla del lloguer; hem de posar en marxa mecanismes que garantisquen l’accés dels ciutadans als lloguers”, ha indicat.

A més, l’objectiu final de la Generalitat és que aquest índex “puga tindre un caràcter obligatori per a poder limitar els increments abusius dels preus de lloguer”.

No obstant això, aquesta mesura depén del Ministeri de Foment, ja que ha de realitzar les modificacions legislatives corresponents per a fer vinculant aquest índex. Des de la Conselleria ja han sol·licitat en diverses ocasions que el govern espanyol actue sobre aquest tema.

51 zones tensionades

D’aquesta manera, s’han delimitat 51 zones tensionades en tot el territori on el preu del lloguer ha augmentat més d’un 20% en els últims tres anys. La zona de l’àrea metropolitana de València és la que té un mercat del lloguer més tensionat, però també destaquen altres zones, com ara Alacant, Torrevella (el Baix Segura), Dénia (la Marina Alta), Montcada (l’Horta Nord) i Gandia (la Safor).

D’altra banda, després d’analitzar la forqueta de preus entre els quals oscil·la el lloguer en cada zona tensionada, s’ha establit un preu mitjà que serà el preu de referència màxim al qual es podran acollir els propietaris d’habitatge per a obtindre els beneficis fiscals. Ara, la Conselleria elaborarà la resolució que farà efectiva aquest índex.

Com a exemple, cal destacar que en el barri Russafa de València el preu de referència del metre quadrat serà de 6,58 euros per metre quadrat per a un habitatge de 70 anys i 100 metres quadrats, és a dir, 658 euros pel lloguer.

Comparteix

Icona de pantalla completa