HazteOir distribueix pamflets homòfobs i masclistes en diversos centres educatius valencians

FAMPA-València rebutja públicament la campanya duta a terme per l'organització d'ultradreta sobre el denominat 'PIN parental' i Compromís estudia el material per a determinar la possible vulneració de fins a tres lleis
3 octubre 2019 06:00h
Tot i que encara no tenen dades concretes del nombre de centres a què ha arribat aquest material, hi ha constància d'enviaments a Borriana, Vila-real i Benicarló i també a municipis de les demarcacions de València i d'Alacant. / GEMMA SÀNCHEZ

VALÈNCIA. L'associació ultradretana HazteOir va encetar al setembre una campanya amb la qual pretenia enviar propaganda a 23.000 col·legis i instituts de l'estat espanyol. El material distribuït està adreçat a l'equip directiu dels centres educatius, així com a les AMPA, i s'acompanya d'un exemplar d'un llibre "contra l'adoctrinament de gènere". L'objectiu d'aquesta campanya és promoure el que denominen 'PIN parental'; això significa que les famílies puguen reclamar "informació prèvia i consentiment exprés" sobre l'assistència dels seus fills a classes en què s'impartisca "contingut afectivosexual", és a dir, en aquelles sessions en què es parle de la identitat i expressió de gènere; la diversitat sexual i afectiva, i diferents models de família, entre d'altres.

Entre els milers de centres educatius a què ha arribat aquest material amb lemes com 'Dejad a los niños en paz' o 'Proteged a los niños del adoctrinamiento en ideología de género' –dins de la campanya #MisHijosMiDecision, posada en marxa el 9 de setembre – n'hi ha de valencians. Aquest dimecres, FAMPA-València (la federació que aglutina més de 600 AMPA de la demarcació de València) alertava d'aquesta campanya duta a terme per l'organització, "que atempta contra el dret a l'educació i la llibertat d'ensenyament i que fomenta l'odi cap a les persones i famílies LGTBI".

Segons descriuen en un comunicat, HazteOir està enviant tant a les direccions dels centres com a les AMPA cartes "en les quals pretenen palesar el seu odi i les seues idees discriminatòries, feixistes i xenòfobes". A més, assenyalen que aquesta campanya coacciona les persones treballadores de l'ensenyament i la llibertat en la seua funció docent. Apunten també que la iniciativa s'ha estés "en comunitats autònomes que, com Andalusia, Múrcia, Madrid, i altres comunitats, tenen governs sustentats per organitzacions com ara Vox que denigra els drets de les persones i famílies LGTBI".

Finalment, FAMPA-València fa una crida a tota la comunitat educativa perquè "romanga unida en la defensa dels drets humans i de l'alumnat en un model coeducatiu i inclusiu". A més, anuncia que estarà "expectant" per a denunciar qualsevol atac als drets de les persones i famílies LGTBI.

Possible vulneració de fins a tres lleis valencianes 

Qui ja està estudiant possibles accions legals contra HazteOir és Compromís, que "analitzarà al detall" la documentació distribuïda per l'organització ultradretana per a determinar si s'està vulnerant cap llei valenciana. Concretament, la portaveu adjunta de la formació a les Corts, Mònica Àlvaro, en cita tres: la llei LGTBI; la llei d'igualtat, i la llei de la infància. "Tres lleis pioneres impulsades en aquest territori i que HazteOir pot estar vulnerant", alerta. Per aquest motiu, des de Compromís no descarten iniciar accions legals si després d'analitzar la documentació comproven que efectivament s'està incomplint la legislació.

Tot i que encara no tenen dades concretes del nombre de centres a què ha arribat aquest material, hi ha constància d'enviaments a Borriana, Vila-real i Benicarló i també a municipis de les demarcacions de València i d'Alacant. Àlvaro explica que "envien a les escoles un llibre, els fullets i una carta als directors i una circular". A més, remarca que es tracta d'una documentació "personalitzada" per al País Valencià.

Que el govern espanyol s'implique en la retirada del material

Si bé s'està estudiant des de les Corts, també es pretén la implicació de la Conselleria d'Educació, així com "moure-ho" en l'estatal i en el municipal. D'això últim ja hi ha un exemple, el de Vila-real, on la formació valencianista presentarà una moció al pròxim ple "per a condemnar la interferència d'HazteOir en la llibertat educativa i contra les lleis LGTBI i d'infància". Així ho va anunciar aquest dimecres el seu portaveu adjunt, Santi Cortells, tot palesant la seua "contundent repulsa a qualsevol pressió externa que tracte d'orientar el Projecte Educatiu de qualsevol centre i de l'Escola Pública en general, especialment quan es tracte d'atemptats contra la llibertat i la ideologia de gènere".

Compromís per Vila-real també insta el govern espanyol a condemnar aquests fets i que s'implique en la retirada d'aquests pamflets dels centres en els quals s'hagen rebut. A més, demana a l'Ajuntament, a la Generalitat i al govern espanyol "que donen l'esquena a aquest tipus d'actes d'intolerància" i, per contra, "més suport per als centres que organitzen activitats per a contrarestar el masclisme, la LGTBIfòbia, el racisme, la xenofòbia i tot allò que implique una càrrega de prejudicis i odi".

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next