L'hemicicle de les Corts s'adaptarà per a les persones sordes i amb mobilitat reduïda la pròxima legislatura

La Mesa estudia tres opcions per a arribar a "la plena accessibilitat" de la cambra
2 abril 2019 19:13h
També s'està treballant per a facilitar el treball de la candidata de Podem Pilar Lima en el cas que isca elegida diputada. / EFE

VALÈNCIA. La Mesa de les Corts Valencianes ha estat tractant aquest dimarts la qüestió de fer l'hemicicle totalment accessible. Aquesta qüestió no és nova, ja que s'estan estudiant diverses opcions d'intervenció des de l'any 2016. 

Després de la Mesa i de la Junta de Síndics, el president de les Corts, Enric Morera, s'ha reunit amb tècnics i personal de la Conselleria d'Infraestructures i de la cambra per a valorar les opcions, que s'han d'executar al més prompte possible. De fet, aquesta reunió estava tancada pel lletrat responsable del tema des del passat 28 de març, després de fer-se públiques les llistes electorals de les tres circumscripcions i comprovar que podria entrar com a diputada en la desena legislatura una persona amb mobilitat reduïda.

Morera ha declarat que des de la Mesa i des dels serveis de la cambra "s'està treballant per a preparar la nova legislatura i una nova etapa en la qual hem de ser un exemple de plena accessibilitat, sense cap discriminació". Per això, ha explicat que "s'està col·laborant al màxim amb els tècnics de la Conselleria, que són coneixedors del tema, per a poder actuar seguint totes les normatives, tant estatals com autonòmiques, d'accessibilitat, d'ús i de seguretat".

El president de les Corts ha afirmat que la qüestió de l'eliminació de barreres arquitectòniques a les Corts és "un cas en què estan implicats diversos serveis de la cambra". "Entre les tasques que s'han de fer està el contacte amb parlaments autonòmics que hagen tingut diputats o diputades amb dificultats de mobilitat, com també el Parlament Europeu, per a conéixer com han executat els treballs per a la plena accessibilitat", ha explicat.

Segons l'informe, hi ha tres possibilitats per a facilitar la participació al ple de persones amb mobilitat reduïda. La primera opció és la més senzilla, perquè es tractaria d'habilitar les intervencions des d'un lateral de la Mesa de les Corts al ple. Ara bé, aquesta opció no és la preferida, ja que les intervencions no serien des del mateix lloc que la resta de parlamentaris. La segona opció és la instal·lació d'una rampa lateral i la modificació de la trona. Pel que fa a la tercera opció, seria el muntatge d'un mecanisme 'salva-escales', també amb una adaptació de la trona dels oradors.

La Mesa prendrà la decisió en els pròxims dies d'acord amb els informes tècnics "per a agilitzar els treballs al màxim". Si no es pogueren executar les obres abans del 16 de maig, s'aprofitaria el període de vacances parlamentàries per a realitzar tots els treballs d'adaptació de l'hemicicle i que al setembre fora ja una realitat.

Els plens prevists des de la constitució de les Corts són plens d'elecció de la Presidència de la Generalitat i dels senadors per designació del parlament autonòmic i no hi ha previstes intervencions de diputats. En cas que sí que n'hi haguera, els serveis de la cambra aposten per les intervencions des d'un lateral de la Mesa.

L'eliminació de barreres arquitectòniques de l'hemicicle de les Corts no és l'única mesura d'inclusió que preveu la Mesa, perquè també s'està treballant per a facilitar el treball de la candidata de Podem Pilar Lima en el cas que isca elegida diputada. 

La fins ara senadora per designació de les Corts necessitaria la presència de dues persones dins de l'hemicicle per a traduir des de la llengua de signes les intervencions de Lima, així com interpretar la resta de parlaments i comentaris dels 98 diputats per a la comprensió per part de l'exsenadora, en el cas de resultar escollida el 28 d'abril.

next