Hosbec assegura que València està "fent les coses bé" per a tindre tants turistes com Barcelona en uns anys

La patronal hostalera advoca per "fer un producte cada vegada millor" per a augmentar la rendibilitat turística
18 juliol 2019 13:15h
Des d'Hosbec entenen que "cal fer un producte cada vegada millor" per a seguir captant turistes amb cada vegada més poder adquisitiu. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. La patronal hotelera Hosbec assegura que València està "fent les coses bé" per a augmentar a poc a poc la rendibilitat turística. El desenvolupament cultural i l'obertura de la ciutat al mar són les principals millores que la ciutat ha dut a terme els darrers anys i que l'estan convertint en una destinació turística cada vegada més competitiva.

Així ho han explicat el president d'Hosbec, Toni Mayor; la secretària general de la patronal, Núria Montes, i els representants de l'entitat a les demarcacions de València i Castelló, Javier Vallés i Javier Gallego, respectivament. Els responsables de la patronal consideren que si València continua en aquesta línia, podrà arribar a comparar-se amb ciutats com Barcelona i Madrid.

Al seu entendre, València no té la posició a escala turística que deuria a causa del pes que té dins de l'estat espanyol. Per això, entenen que "cal fer un producte cada vegada millor" per a seguir captant turistes amb cada vegada més poder adquisitiu, com és el cas dels nord-americans o els russos. Aquest objectiu, però, no està pensat a curt termini, i la patronal posa Barcelona com a exemple a seguir per a fer "les coses bé".

"Nosaltres pensem que Barcelona està recollint ara els fruits que va sembrar a partir de l'any 1993", explica Montes. "Després de les olimpíades [Barcelona], va tindre una crisi del concepte de ciutat. Imaginaren què volien fer de Barcelona en el futur i es van posar a treballar tots: empresaris, part privada, part pública. Tenien molt clar el model de ciutat que volien. I precisament ara Barcelona està recollint, 30 anys després, els fruits d'aquell treball", ha explicat, en to positiu.

Els responsables d'Hosbec no han entrat a valorar les conseqüències negatives del turisme en ciutats com Barcelona i, a més, han tornat a rebutjar una possible taxa turística –com sí que hi ha a Barcelona– per a tractar de mitigar els possibles efectes perniciosos que per a la ciutadania té l'activitat turística. En canvi, han apostat perquè València treballe per a semblar-se cada vegada més a la ciutat comtal, també en contra de l'opinió de The New York Times, que fa poc més d'un mes va animar els seus lectors a visitar València en lloc de Barcelona.

Estratègia a seguir

La tesi que segueix Hosbec és que l'augment de la rendibilitat turística va lligat a l'augment de la demanda, i per això cal treballar per a millorar l'oferta i atraure cada vegada més el turisme internacional. En aquests moments, excepte a Benidorm, on està repartit al 50%, la majoria del turisme que visita el País Valencià és estatal.

En primer lloc, advoquen per la unitat del sector –els empresaris i l'Administració– per a remar tots en la mateixa direcció. També consideren que cal seguir promocionant la destinació en els diversos països d'origen per a combatre la possible reducció del turisme britànic a causa del Brèxit.

D'altra banda, demanen augmentar el pressupost destinat al turisme de les administracions públiques per a poder seguir millorant la destinació. En aquest sentit, demanen treballar per a reduir l'estacionalitat. Entre les seues demandes destaquen la millora de les infraestructures i del transport –però sense alliberar l'AP-7–, i reduir la burocràcia administrativa.

Valoració de la temporada turística

Pel que fa a la valoració de la temporada turística, Toni Mayor ha assenyalat que la temporada estival 2019 serà molt pareguda a la del 2018. L'ocupació es manté o creix moderadament, però la rendibilitat turística, en el seu conjunt, ha patit un retrocés. 

Segons ha explicat el president de la patronal, el turisme està funcionant "molt bé" en ciutats com València, Alacant i Elx, que s'han recuperat després d'un període de retrocés. El turisme de costa, però, es veu afectat per la recuperació de destinacions com Turquia, Tunísia o Egipte, que estan atraient el turisme internacional.

Això està afectant especialment les Canàries i les Balears, principals destinacions del turisme estranger. Aquest fet està portant les illes a buscar el turisme estatal, en perjudici del País Valencià, que és una de les principals destinacions del turisme de l'Estat.

next