Hosbec demana més inversió als municipis turístics: "No podem continuar sent espanyols de segona i valencians de tercera"

La patronal hotelera ha celebrat aquest dimarts la seua assemblea general, on han aprovat el pressupost per a aquest any i han fixat els objectius a seguir
16 abril 2019 18:19h
El calendari de la Setmana Santa i la campanya electoral han fet que en aquesta ocasió s'haja avançat la data de celebració de l'assemblea. / HOSBEC

VALÈNCIA. La patronal hotelera Hosbec ha celebrat aquest dimarts 16 d'abril la seua assemblea general ordinària amb l'objectiu d'aprovar els comptes del 2018 i els pressupostos del 2019 així com la memòria d'activitats i el pla d'actuació, en compliment de totes les obligacions legals i subjecció a les normes de transparència i bon govern.

El calendari de la Setmana Santa i la campanya electoral han fet que en aquesta ocasió s'haja avançat la data de celebració de l'assemblea, que habitualment té lloc l'última setmana d'abril. Davant més de 150 empresaris i en un acte de clausura al qual també han assistit l'alcalde de Benidorm, Toni Pérez; el secretari autonòmic de turisme, Francesc Colomer, i el president de la Diputació, César Sánchez, el president d'Hosbec ha desgranat quins són els temes que més preocupen els empresaris turístics valencians.

En l'inici del discurs de clausura, Toni Mayor ha recordat que Hosbec "suma ja quasi 280 membres i una representativitat fora de tot dubte" assumint la "vertebració autonòmica com una obligació i una responsabilitat, ja que som el sector tractor de l'economia valenciana".

Mayor ha tornat a fer balanç del 2018, reconeixent que "ha sigut un bon exercici", però ha insistit que no es poden deixar "portar per l'autocomplaença", reconeixent que el sector deixa d'estar en una zona de confort per a passar a "treballar de valent per a mantindre el ritme de la producció turística".

Per a això, s'han preparat les empreses amb una inversió pròxima als 150 milions d'euros en els últims 5 anys, encara que també ha exposat la seua preocupació sobre aquesta "eufòria inversora i l'excés de grues que tornen a poblar els cels dels nuclis turístics".

El president d'Hosbec ha tornat a posar el dit en la nafra del finançament dels municipis turístics: "No podem continuar sent espanyols de segona i valencians de tercera". En un auditori al qual han assistit representants de totes les forces polítiques que concorren a les pròximes eleccions, ha retret als mandataris que "les perspectives turístiques, immobiliàries i socioeconòmiques de les principals zones turístiques de la Comunitat no s'han tingut mai en compte per a dotar-les de l'equipament i infraestructures de mobilitat necessàries".

Exemple d'això és, segons la patronal, la situació que es crearà després de la liberalització de l'AP7 que per als empresaris turístics "portarà el caos en l'única via de transport i l'accés a l'aeroport fregarà la situació tercermundista per als turistes i per als ciutadans". "Amb una AP7 liberalitzada, ens urgeix reivindicar i prioritzar el tren de la Costa com a únic mitjà ràpid i segur d'unir aeroports-AVE-Marines", assegura Mayor.

De la situació d'infrafinançament en les infraestructures responsabilitzen d'això l'administració autonòmica com la central "que tenen en aquesta àrea un retorn clar de la inversió, encara que el retorn el cobren, però la inversió no es produeix".

A les portes d'una renovació política en tots els àmbits, el president d'Hosbec ha agraït el treball de totes les institucions que tenen responsabilitats en el sector turístic i ha destacat "la bona sintonia" que ha tingut "amb tots: amb el secretari autonòmic de turisme i tot el seu equip, i amb el Patronat Costa Blanca, i per descomptat amb els ajuntaments amb l'exemple de VisitBenidorm al capdavant", constituint entre tots un exemple de col·laboració publicoprivada inèdit fins hui. En aquest sentit ha convidat a la resta d'empresaris i de sectors econòmics a participar en aquest tipus d'entitats "de provada eficàcia de gestió i exemplar ús tant dels fons públics com privats per a l'únic objectiu del posicionament turístic de Benidorm". I no s'ha quedat ací, sinó que també ha convidat als ajuntaments de la comarca a sumar-se i que no siguen "institucions locals que viuen a l'ombra del Manhattan del Mediterrani sense cap mena d'aportació".

Objectius per al 2019

Dins dels objectius d'actuació per al 2019 que es fixa Hosbec es troba a més de la consolidació territorial en les tres demarcacions i la consolidació institucional, diversos punts d'un alt valor afegit. Entre ells destaquen el fet de treballar en les noves legislacions del sector que es deriven tant de la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat com d'iniciatives a nivell estatal; la diversificació de mercats, amb el punt de mira posat a França, Itàlia i Portugal, encara que sense deixar d'atendre britànics i espanyols com a pilars fonamentals; la innovació tecnològica a través del projecte BI4HOSBEC que aglutinarà nous serveis per a les empreses, la innovació i millora en el col·lectiu de pisos, i la gestió de marques i polítiques de branding empresarial.

Dins d'aquest pla d'actuació, també s'ha presentat un innovador programa per a la reducció del desaprofitament alimentari, molt particularitzat en el model de l'hoteleria vacacional. Creiem que som la primera associació a posar en marxa un programa com aquest, que és un exemple del nostre compromís amb les polítiques d'un turisme sostenible. En aquest programa han participat activament des de caps de cuina, caps de compres, coordinadors de qualitat fins a directors d'hotel, per a presentar una proposta basada en una realitat aplicable sense dificultat.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next