L'Hospital Clínic redueix un 25% l'ús d'antibiòtics en el tractament de pacients ingressats

El centre hospitalari utilitza un programa d'optimització d'antimicrobians per a reduir la resistència als bacteris
25 agost 2019 12:22h
El programa està en marxa des de l'any 2016. / GVA

VALÈNCIA. El Programa d'Optimització d'Antibiòtics (PROA) de l'Hospital Clínic Universitari de València ha aconseguit una disminució del 25% en el número de dosi d'antibiòtics per estada hospitalària el 2018.

Aquest programa es va posar en marxa el 2016 i contempla una sèrie d'iniciatives per a "millorar l'ús d'antimicrobians i reduir d'aquesta manera el risc de resistències bacterianes", segons ha explicat la Generalitat en un comunicat.

Per al desenvolupament d'aquest projecte s'ha creat un grup format per l'especialista en Farmàcia Hospitalària Carmen Carrión; l'especialista en Microbiologia, Javier Colomina, i l'especialista en Medicina Interna de la Unitat de Malalties Infeccioses de l'Hospital Clínic, Rosa Oltra.

Entre els objectius del grup PROA es troba el control d'ús d'antibiòtics d'ampli espectre –aquells que presenten major capacitat de produir resistències–, el foment del pas primerenc de l'antibiòtic a via oral i el seguiment de la prescripció d'antibiòtics d'elevat impacte ecològic, és a dir, amb elevada capacitat de produir resistències bacterianes.

Els professionals han explicat que formen part del grup que el 2017 va implantar una sèrie de mesures dirigides a "delimitar la duració dels tractaments antibiòtics en el programa de prescripció electrònica". D'aquesta forma, el professional sanitari ha de reavaluar la necessitat de continuar amb el tractament antibiòtic passat aquest període, per la qual cosa segons afirma la Generalitat "es redueix el nombre de dies innecessaris de tractament".

L'anàlisi de les dades de l'ús d'antibiòtics de l'any 2018 ha mostrat una disminució global del 25% en el nombre de dosis diàries ponderades per estada respecte al 2017. Una rebaixa que ha sigut possible en els serveis en els quals es disposa de programa de prescripció electrònica.

Reduir la resistència bacteriana

La finalitat principal d'aquest grup de treball és "reduir la selecció i disseminació de resistències als antibiòtics a través de la millora del seu ús". Per a això, els tres professionals que formen el grup PROA es reuneixen regularment per a dissenyar estratègies, difondre-les entre el personal sanitari, fer un seguiment i avaluar els resultats d'aquestes.

D'aquesta manera, s'ha creat l'Equip Multidisciplinari de Bacterièmies amb l'objectiu de "millorar els resultats clínics, augmentar la supervivència i fins i tot disminuir les resistències". Aquest grup està format per especialistes en microbiologia i internistes de la Unitat de Malalties Infeccioses.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next