L'Hospital La Fe crea una consulta pionera en detecció precoç de l'autisme en prematurs

El sistema milloraria fins a cinc vegades el diagnòstic i disminuiria el cost personal i econòmic
31 març 2019 12:15h
La nova consulta afavorirà una assistència integral al desenvolupament biopsicosocial des del naixement. / LA FE

VALÈNCIA. L'Hospital La Fe de València ha posat en marxa la primera consulta especialitzada a l'Estat espanyol per a la detecció precoç de l'autisme en prematurs, la qual cosa milloraria fins a cinc vegades el diagnòstic i disminuiria el cost personal i econòmic.

Aquest diagnòstic precoç permetrà iniciar una actuació primerenca quan la patologia no està totalment establida i millorar el pronòstic i disminuir l'impacte socioeconòmic per l'atenció sanitària i necessitats educatives que requerirà tota la vida, així com el sofriment dels menors.

La creació d'aquesta consulta, dirigida per la doctora Ana García Blanco, compta amb el suport del grup d'investigació en perinatologia de l'Institut d'Investigacions Sanitàries de la Fe, la investigació en trastorns de l'espectre autista (TEA) del qual ha permés la seua posada en marxa.

Fonts de l'hospital han ressaltat a EFE que aquesta consulta possibilitarà la detecció precoç dels TEA en nounats d'alt risc (de menys de 1,5 quilos o nascuts abans de la setmana 28 de gestació), que actualment són atesos en la consulta de seguiment neonatal per l'especialista Núria Boronat.

Quan hi ha indicis de TEA, el cas es deriva als centres d'atenció primerenca i si la sospita persisteix, es deriva a pediatria general i, finalment, a Salut Mental Infantil. 

La nova consulta afavorirà una assistència integral al desenvolupament biopsicosocial des del naixement i, segons la psicòloga clínica i investigadora Ana García Blanco, una intervenció psicoterapèutica en l'hospital "facilita que la presa de decisions siga compartida amb el neonatòleg". 

"Com que es tracta d'una consulta superespecialitzada podem atendre aquests pacients en el termini màxim de quinze dies després de la seua derivació. Disposem d'una hora de consulta per pacient i la coordinació amb tots els professionals implicats en el cas és una prioritat", afegeix la investigadora del grup d'investigació en perinatologia.

A l'avantguarda científica

Aquest model assistencial situa l'Estat espanyol com a escenari d'avantguarda i segons les mateixes fonts, professionals de la salut mental d'Eslovènia, Polònia, Itàlia i Grècia han realitzat estades en La Fe atrets per aquesta consulta innovadora.

Des de La Fe treballen a unificar criteris amb l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid, per a optimitzar protocols i poder implementar aquest model de consulta en el sistema estatal. L'alta variabilitat dels trastorns del TEA és un impediment per a determinar les seues causes i per a poder esclarir aquests factors és necessari identificar poblacions que compartisquen factors de risc comuns i una presentació clínica similar.

Segons els estudis, entre un 40 i 60% de prematurs extrems tenen un garbellament positiu per a autisme als vint mesos d'edat i la prevalença dels TEA en aquesta població és tres vegades superior a la de xiquets nascuts a terme (8-15%).

Estudi en embarassades

La dificultat per a realitzar estudis de seguiment a llarg termini des de l'embaràs limita l'estudi dels factors de risc associats als TEA i ha portat l'Institut de Salut Carlos III a finançar, amb 118.000 euros, un projecte de García Blanco per a realitzar un seguiment de 300 dones embarassades amb amenaça de part prematur fins que els seus fills tinguen 6 anys.

Els estudis de García Blanco demostren que el diagnòstic de l'amenaça de part prematur pot ser un factor de risc en si mateix, independentment del moment del part, però encara es desconeixen els efectes de la medicació administrada a la mare per a frenar el part i madurar els pulmons del bebé.

Si el part ha sigut prematur, el bebé s'enfronta amb un sistema nerviós immadur, a estímuls suprafisiològics (llum, soroll, dolor, malalties i tractaments mèdics) i manca d'estímuls fonamentals per a la vida, com el contacte parental i la lactància al pit. 

Per a realitzar aquest diagnòstic precoç cal caracteritzar la manifestació dels TEA des dels primers mesos de vida i, en aquest sentit, bebés de sis mesos que després van desenvolupar TEA van mostrar pobra capacitat per a calmar-se, disminució de l'expressió de l'afecte positiu així com del nivell d'activitat i tendència a fixar-se en objectes particulars de l'ambient.

next