Hospitalitat, cultura, platja i festa: l'oferta que fa de les ciutats valencianes una destinació 'LGTBIfriendly' en alça

Turisme promociona el País Valencià en les fires com una destinació oberta i acollidora per a un dels segments turístics més rendibles i menys estacionalitzats
11 març 2019 06:00h
El turista LGTBIQ+ gasta de mitjana 130 euros al dia durant les seues vacances. / GVA

VALÈNCIA. L'oferta cultural i arquitectònica; les activitats urbanes; el sol i platja; el turisme esportiu i actiu; l'hospitalitat, i, sobretot, la seguretat fan del País Valencià una destinació especialment atractiva per al segment turístic LGTBIQ+. De fet, Turisme Comunitat Valenciana, l'antiga Agència Valenciana de Turisme, ja fa temps que treballa en la promoció i consolidació d'aquest tipus de turisme, que destaca per ser més rendible i menys estacional que el turisme heterosexual.

El País Valencià és membre, en la categoria de destinació, de l'Associació Internacional per al Turisme de Gais i Lesbianes (IGLTA, per les seues sigles en anglés), organització que celebra anualment la Convenció Mundial de Turisme LGTBI. A més, la festa de l'Orgull LGTBIQ+ de Benidorm està dins del circuit oficial d'aquestes cavalcades, fet que converteix la capital de la Marina Baixa en una destinació atractiva per a aquest turista.

Segons el darrer informe de l'Organització Mundial del Turisme (OMT), el turisme LGTBIQ+ mou més del 3% del volum de turistes en tot el món i representa un 15% de la despesa turística total. El que més caracteritza el turisme protagonitzat per aquest col·lectiu és que gasta una mitjana de 130 euros diaris davant dels 80 que es gasta el turista heterosexual. També és un segment que destaca per la poca estacionalitat, ja que, com que en gran mesura no tenen fills, no estan supeditats a les vacances escolars.

Dins de l'estat espanyol, el País Valencià està catalogat per l'OMT com un dels destins millors posicionats i hi destaca l'hospitalitat i l'obertura de la societat valenciana, a més d'una política turística que afavoreix la inclusió i el desenvolupament de productes adreçats al segment LGTBIQ+. De fet, Turisme va rebre el 2017 el Premi Diversa Turisme 2017, atorgat per la Fundació Diversa Global en reconeixement a "la seua contribució i suport a la realitat LGTBI a través de les seues campanyes d'imatge i del foment d'un turisme divers i igualitari". 

Benidorm, València, Gandia, Alacant, Torrevella i Elx són les destinacions preferides per al turista LGTBIQ+ dins del País Valencià. Segons va explicar Lucho Pérez, tècnic en turisme i encarregat del segment LGTBIQ+ en la fira ITB de Turisme de Berlín, aquest segment turístic busca tant la vida cultural de la ciutat com la festa i el descans a les platges. 

De la ciutat de València els agrada l'arquitectura, la cultura i la vida al carrer, mentre que a la demarcació d'Alacant busquen la festa i la relaxació de la platja, va apuntar Pérez. Un dels principals atractius és el festival Benidorm Pride, la festa de l'orgull LGTBIQ+ de Benidorm, que està inclosa dins del circuit oficial d'aquests esdeveniments i, a més, és la que tanca la temporada. Però no només això, sinó que segons Pérez es tracta d'un turista interessat pel turisme actiu, la natura i l'esport i està especialment interessat per esdeveniments com la marató de València.

Els principals mercats emissors de turisme LGTBI+ són el Regne Unit, els Estats Units i Alemanya, però des de Turisme expliquen a Diari La Veu que aquest és un segment creixent en països asiàtics. Especialment en aquells on la diversitat sexual no està ben vista o, fins i tot, és il·legal. En eixos països, Turisme ha d'aconseguir fer arribar el missatge que el País Valencià és un territori LGTBIQ+ friendly però sense mostrar-ho obertament.

Promoció del turisme LGTBIQ+

Turisme Comunitat Valenciana ha dedicat gran part del seu treball durant l'any 2018 a la promoció i consolidació de l'oferta turística LGTBIQ+. Una de les principals accions que ha desenvolupat ha sigut la participació en fires de turisme generalistes, en les quals ha col·locat un expositor diferenciat als pavellons LGTBIQ+. És el cas de la fira ITB de Berlín, celebrada aquesta setmana, però també ho va fer a Fitur i a la fira Utazas de Budapest. A més, ha portat a terme accions promocionals específiques al Village de la Manifestació de l'Orgull de Barcelona i la Fira Proud Experiences de Londres.

També ha participat en esdeveniments específics de promoció del turisme LGTBIQ+, com ara la Trobada de Famílies Orgulloses a Castelló de la Plana, la manifestació de l'Orgull a València i la manifestació de l'Orgull a Madrid.

I, a més, s'han elaborat publicacions informatives i promocionals per al sector LGTBIQ+, com, per exemple, el Mapa LGTBIQ+ de València, Alacant i Benidorm i l'elaboració de continguts per a la guia LGTBIQ+ del País Valencià, a més de campanyes de comunicació enfocades a aquest segment, tot per a mostrar el País Valencià com un territori acollidor, hospitalari i segur per a tot aquell que el vulga visitar.

next