Diari La Veu del País Valencià
L’hostaleria rep el mes d’agost en peu de guerra per la falta d’acord sobre el nou conveni col·lectiu 

VALÈNCIA. Arriba el mes d’agost. El sector de l’hostaleria de la demarcació de València comença el mes més fort de l’estiu en peu de guerra. Aquest dimarts els treballadors van protestar davant l’hotel NH del carrer de Colom de València perquè fa 8 anys que tenen el conveni col·lectiu sense negociar. A més, des de l’any 2014 tenen els salaris congelats.

Els sindicats han eixit al carrer perquè consideren que les pretensions de la patronal són “inassumibles”, i els empresaris asseguren que la negociació “està oberta” i demanen que torne “al seu lloc legítim, la mesa negociadora”.

Els principals entrebancs de la negociació se centren en l’augment del sou, el temps de durada del conveni i l’aplicació del control de jornada, segons va avançar el passat 18 de juliol la patronal hostalera Hosbec. En aquell moment, la secretària general d’Hosbec, Nuria Montes, considerava que hi havia possibilitats d’arribar “a un acord amb els sindicats per a signar un nou conveni col·lectiu, fins i tot a curt termini”. Dues setmanes després, la negociació continua sense avançar i els sindicats amenacen d’anar a la vaga al setembre.

“Les postures allunyades en matèria salarial i de condicions de treball motiven les mobilitzacions, que desembocaran en la convocatòria de vaga al setembre. Propostes empresarials com el contracte d’inici, la distribució de jornada flexible, suprimir descansos o la desregularització del personal fix discontinu són inassumibles per als sindicats CCOO i UGT”, han explicat tots dos.

I és que, després d’un any de negociacions, les postures segueixen allunyades en matèria salarial i de millores en les condicions de treball. La patronal ofereix una pujada salarial del 6% en quatre anys enfront del 15% que els sindicats reclamen en el mateix període. Els salaris del sector estan congelats des del 2014, quan van pujar per última vegada. Segons el sindicat, des del 2015 els treballadors del sector han perdut quatre punts de poder adquisitiu.

Segons asseguren els sindicats, per a la patronal les demandes sindicals de limitació de l’externalització de llocs de treball en el sector a empreses multiserveis, que paguen fins a un 40% menys –sobretot la neteja d’habitacions als hotels, cambreres de pis–, són inacceptables.

Per part seua, els sindicats consideren inassumibles les propostes empresarials de contracte d’inici en el sector amb un salari un 20% inferior a les taules salarials pactades. “A aquesta petició empresarial s’uneixen la distribució de la jornada flexible a necessitat de l’empresa, la supresió del descans d’un diumenge al mes durant la temporada d’estiu –segons la patronal de Setmana Santa a octubre– i la desregularització de la crida del personal fix discontinu sense cap garantia d’ocupació”, es queixen els sindicats.

CCOO i UGT lamenten que la patronal no accepte les pujades salarials i les millores de condicions laborals que demanen els treballadors en un moment on el sector turístic i hostaler viu un moment de rècords, amb cada vegada més visitants, més rendibilitat hotelera i l’augment de la despesa dels turistes. Per això, amenacen que si no s’arriba a un acord, les mobilitzacions continuaran a mitjan mes d’agost en establiments del sector i desembocaran en convocatòria de vaga al setembre.

Propostes empresarials

En un comunicat conjunt, la Confederació d’Empresaris Turístics de la Comunitat Valenciana; l’Associació Empresarial d’Estacions Termals i Balnearis; l’Associació Empresarial Hotelera de Gandia i la Safor, i la Federació Empresarial d’Hostaleria de València i les seues associacions han desgranat les propostes de les organitzacions empresarials per al nou conveni col·lectiu.

Entre elles, destaquen el foment de la formació amb mesures per a establir l’obligació de la formació contínua i de professionalització del sector, a través de mesures per a incentivar la contractació de col·lectius, com ara els joves menors de 25 anys, els majors de 45 anys i aturats de llarga duració sense experiència laboral prèvia en hostaleria.

En la mateixa línia, detallen mesures com la posada en marxa del carnet professional; la regulació de la subcontractació o externalització productiva per a evitar discriminacions en el salari i competència deslleial; el reconeixement de l’estacionalitat turística, i l’elaboració d’un protocol de prevenció d’actuació contra l’assetjament i d’un model de registre de jornada per a totes les empreses del sector.

Així mateix, els empresaris han destacat l’esforç realitzat per les empreses en l’anterior negociació del conveni col·lectiu, amb “l’aprovació d’una important pujada salarial que va coincidir amb els pitjors moments de la crisi econòmica, la qual cosa situa el conveni actual com el segon dels convenis sectorials millor remunerats de València”. En aquesta línia, Nuria Montes va afirmar fa 15 dies que el sector no es pot permetre una vaga al setembre, un mes cada vegada més important turísticament. Pel que fa a la resta del territori, a la demarcació d’Alacant fa dos anys que hi ha nou conveni, però a la de Castelló la negociació continua sent complicada.

Comparteix

Icona de pantalla completa