Diari La Veu del País Valencià
Els hotels valencians resisteixen davant l’augment de l’oferta dels apartaments turístics

VALÈNCIA. Els establiments hotelers aguanten l’estocada dels apartaments turístics. La proliferació del lloguer de vivendes particulars per a ús turístic no ha impedit que, en general, el volum de l’activitat hotelera al País Valencià continue creixent. Tampoc no ha frenat el nombre de pernoctacions hoteleres ni el nombre de persones allotjades en els hotels.

L’únic però a les bones xifres per al sector es troba a la demarcació de Castelló, on les pernoctacions en hotels s’han reduït respecte al 2018. En aquesta ocasió sí, la causa principal és, segons Hosbec, l’augment dels apartaments turístics en les comarques del nord. Així s’extrau de l’informe Hosbec Monitor de resum de l’activitat hotelera en 2018 que elabora el departament BigDataHosbec i que es va fer públic aquest dilluns.

Segons l’informe, l’activitat hotelera al País Valencià ha recuperat força en la recta final de l’any i acaba 2018 fregant els 30 milions de pernoctacions hoteleres, la qual cosa suposa un increment de l’1,4% respecte a l’any passat. També ha crescut el nombre de turistes allotjats en hotels, concretament un 3,1%. La mitjana d’ocupació va ser un 66,5% i l’estada mitjana va superar els 3 dies.

Així, els hotels resisteixen davant l’augment dels apartaments turístics, que no deixen de proliferar. I és que segons les dades de Turisme Comunitat Valenciana, el nombre total d’habitatges turístics inscrits en el registre fins al 31 de desembre de 2018 ascendeix a un total de 74.150 habitatges, xifra que suposa un increment net –total de noves altes registrades restant les baixes produïdes– de 10.754 respecte al nombre d’habitatges turístics registrats en 2017. No obstant això, s’estima que la xifra real d’apartaments turístics és molt superior, ja que hi ha molts que no estan donats d’alta.

La bona situació del sector, però, no ha arribat als hotels de la demarcació de Castelló. Segons les dades d’Hosbec, en 2018 les comarques del nord van registrar 1,2 milions de turistes allotjats en hotels, però el nombre de pernoctacions hoteleres va caure un 2,6%, fins a situar-se en 3,8 milions en el conjunt de l’any. L’ocupació mitjana va rondar el 52,5% en el conjunt de l’any i l’estada mitjana va fregar els 3 dies.

El 2018 també ha sigut un bon any per l’ocupació en els hotels. Així, segons les dades de la patronal, el personal vinculat directament als establiments hotelers va créixer en 140 nous llocs de treball fins a aconseguir els 15.640 treballadors. En aquest cas, la demarcació de Castelló torna a frenar la bona tendència, ja que el nombre de treballadors ha registrat un descens de l’1%.

Per a Hosbec, l’hotelizació dels habitatges privats i la seua expansió per les principals zones vacacionals és possiblement la causa del descens de xifres generalitzat en les comarques del nord, ja que l’oferta immobiliària disponible en la zona costanera és important i s’ha sumat a aquest fenomen del lloguer vacacional de curta estada.

Augmentar la rendibilitat de les habitacions, l’assignatura pendent

L’informe d’Hosbec també inclou dades sobre el preu de les habitacions i la rendibilitat econòmica (RevPar) que els hotels trauen d’elles. Aconseguir augmentar aquestes xifres i equiparar-les a les d’altres autonomies amb potencial turístic és l’assignatura pendent del sector hoteler per a 2019.

Segons les dades de la patronal, el País Valencià ha registrat un RevPar de 49,43 euros. Aquesta dada revela que, malgrat la millora, encara s’està molt per darrere de les autonomies més rellevants turísticament parlant. Andalusia té un Revpar de 53 euros; les Balears, de 66 euros; Catalunya, de 63 euros; Madrid, de 64,6 euros; el País Basc, de 59,5 euros, i les Canàries superen els 81 euros d’ingressos per habitació.

Pel que fa als resultats econòmics, és destacable el creixement del RevPar que s’ha produït a la ciutat de València, que ha passat de 54 euros en 2017 a 61,7 euros en 2018. El segon millor resultat, molt de prop, es registra a Benidorm, que frega els 60 euros d’ingressos per habitació disponible i dia, fet que suposa un creixement d’1,7 euros respecte del valor de 2017.

Comparteix

Icona de pantalla completa