L'IEC substitueix 'mena' per 'bicitaxi' com a mot candidat a neologisme del 2019

Entitats socials i el govern català havien criticat la tria de l'acrònim perquè és "denigrant, estigmatitzador i deshumanitzador" per a referir-se a infants
5 desembre 2019 19:01h
Un grup de joves llegeix un manifest contra el racisme cap als menors estrangers no acompanyats a Canet de Mar. / CEDIDA PER CANET ACULL

VALÈNCIA. L'Institut d'Estudis Catalans i l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra han decidit substituir mena per bicitaxi en la cursa pel neologisme de l'any. Després de conéixer-se que una de les deu paraules proposades era aquest acrònim corresponent a 'menors estrangers no acompanyats' es va generar polèmica tant entre les entitats socials com en el govern català, ja que "estigmatitza aquests menors".

Aquest mateix dijous, el Govern de Catalunya havia demanat a l'IEC que retirara el terme mena com a possible neologisme del 2019. En Twitter, el Departament d'Afers Socials avisava que és una denominació "denigrant, estigmatitzadora i deshumanitzadora" per a referir-se a infants migrats sense referents familiars i demanava utilitzar alternatives a l'acrònim. L'executiu recordava que els joves que han emigrat sols "són infants o adolescents abans que emigrats, refugiats o estrangers". També defensava que amb la seua arribada hi ha més pluralitat cultural als municipis, es rejoveneix la població i augmenta la població activa d'alguns sectors laborals.

Arran del debat obert, l'IEC i la UPF han decidit canviar la proposta, si bé han remarcat que "la llista dels neologismes proposats per a la votació sobre el neologisme de l'any és la constatació dels usos observats a la premsa catalana durant l'últim any i no pas una proposta pròpia". També asseguren que "el debat que s'ha suscitat posa damunt de la taula com paraules, en aquest cas una sigla originàriament descriptiva, poden adquirir connotacions per part dels qui la utilitzen". I continuen: "Aquestes connotacions no són fruit de la forma de la paraula sinó de la manera com s'utilitza, o, encara millor, de la percepció perversa d'un col·lectiu social tristament real". El comunicat afegeix: "Compartim la idea que cal ser conscients d'aquests funcionaments perversos i esperem que aquest debat pugui contribuir a fer que els mitjans de comunicació el tinguin en compte en els seus usos i que això reverteixi sobre tota la societat".

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next