Igualtat crearà enguany 1.913 places en residències públiques per a persones majors

L'ampliació de places serà possible gràcies a un increment de 40 milions d'euros en el pressupost del departament per al 2019
23 juny 2019 13:50h
Des del 2015, la Conselleria ha passat de 10.422 persones majors ateses en residències a les 13.712 que podrà atendre enguany. / ACN

VALÈNCIA. La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ampliarà enguany les places per a persones majors en residències de la xarxa assistencial pública, amb 1.913 de noves, corresponents a centres residencials municipals, entitats concertades i d'accessibilitat social.

Des del 2015, la Conselleria ha passat de 10.422 persones majors ateses en residències a les 13.712 que podrà atendre enguany, segons ha explicat la directora general de Serveis Socials i Persones en Situació de Dependència, Mercé Martínez, qui ha atribuït aquest augment a l'objectiu de millora de l'atenció a aquest col·lectiu.

Martínez ha indicat en un comunicat que el pressupost del seu departament per al 2019 inclou un increment de 40 milions d'euros en la línia de finançament de manteniment de centres residencials, que permetrà aquesta ampliació de places en diferents centres residencials.

A l'inici de la legislatura, aquesta quantitat era de 10.422 places finançades per la Generalitat a través de concerts, subvencions i gestió pública. Amb l'ampliació d'enguany, s'ha produït un increment del 31,5%.

La directora general ha assenyalat que, a més, s'ha incrementat el mòdul de finançament de les places, que ascendeix de 1.500 a 1.825 euros al mes, com a resultat d'adaptar el preu al nou model residencial i al preu de referència publicat en la Llei de Pressupostos.

Canvi de model

Una de les mesures de la passada legislatura va ser l'ampliació de les places municipals i la col·laboració amb diputacions i ajuntaments, de manera que el nombre de places municipals concertades amb la Generalitat s'ha duplicat en quatre anys, en passar de 883 a les 1.600 actuals que reben finançament per part d'Igualtat.

Una altra novetat ha sigut la substitució de les subvencions a places d'entitats sense ànim de lucre pel concert social posat en marxa per la Conselleria l'any passat amb centres de diversitat funcional i que enguany s'ha ampliat a les places per a persones majors. Durant el 2019, s'estableix el concert amb 1.636 places pertanyents a centres d'entitats, 148 places més que en 2018.

A aquestes places cal sumar les 3.876 places en centres propis de la Generalitat i les 6.600 d'accessibilitat social, que sumen una oferta total de 13.712 places públiques per a les persones majors en situació de dependència.

També cal afegir les prestacions econòmiques vinculades a l'adquisició d'un servei residencial que preveu la llei de dependència quan no és possible accedir a un servei públic o concertat d'atenció i cures, de manera que unes 5.000 persones més estan sent ateses en places residencials de centres no públics però que la Generalitat finança a través d'una prestació.

next