Igualtat treballa en la detecció de casos de violència de gènere en centres de majors

El secretari autonòmic d'Igualtat, Alberto Ibáñez, explica que les dones majors de 65 anys són un col·lectiu exposat a una doble discriminació per raons de sexe i d'edat
29 agost 2019 13:26h
La Conselleria porta un seguiment individualitzat de cada cas. / IMATGE D'ARXIU EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives està treballant en la detecció de casos de violència de gènere en centres de persones majors i de dependents de titularitat de la Generalitat. En aquest centres, es fixen pautes per a previndre i detectar aquests possibles casos de violència masclista i establir els mecanismes d'atenció i protecció.

Les mesures es realitzen a través d'un protocol d'actuació que inclou mesures tant d'actuació en els casos en els quals es detecte la violència de gènere o existisca alguna sospita com d'informació, sensibilització i prevenció.

El secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat, Alberto Ibáñez, ha assenyalat que l'objectiu és "abordar la violència que pateixen algunes dones majors de 65 anys que acudeixen a aquests centres per part de les seues parelles o exparelles". Violència que pot produir-se tant "en relacions prèvies a l'ingrés com en relacions amb les parelles que puguen formar-se en les residències", ha aclarit.

Ibáñez ha explicat que les dones majors de 65 anys estan considerades com un grup "especialment vulnerable" pel que fa a la violència de gènere, ja que "poden estar exposades a una doble discriminació, per raó de sexe i per raó d'edat".

"Per raons d'educació, creences religioses i el context social que els ha tocat viure, moltes d'elles han pogut viure de forma prolongada amb l'agressor; fins i tot, justifiquen la seua situació, la qual cosa porta a la normalització de la violència de gènere", afegeixen des de la Conselleria.

A més, "en molts casos senten dependència tant econòmica com emocional del seu agressor, no reben el suficient suport per part dels seus fills i, en general, existeix una falta d'informació sobre els sistemes de suport als quals poden recórrer", ha explicat.

El protocol té com a pilars bàsics d'actuació la protecció de la intimitat de les dones; una intervenció individualitzada davant qualsevol sospita o certesa d'un cas de violència de gènere; l'escolta activa, sense jutjar, i la participació activa, compromesa i responsable dels professionals. Així mateix, la Conselleria porta un seguiment individualitzat de cada cas. 

Aquest procediment, segons expliquen, s'activa en qualsevol moment que la direcció i professionals del centre residencial tinguen coneixement que una dona major es puga trobar en una situació de violència de gènere o existisca alguna sospita d'això.

next