Diari La Veu del País Valencià
Igualtat tria persones majors per a la seua campanya contra la LGTBIfòbia

VALÈNCIA. La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha apostat “per una societat lliure, diversa i que trenque l’estereotip amb les persones majors LGTBI” i ha explicat que així es reflecteix en la campanya que el seu departament ha posat en marxa amb motiu de la celebració, el pròxim 17 de maig, del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia.

Oltra ha explicat que la campanya de sensibilització que la Direcció General d’Igualtat en la Diversitat ha posat en marxa enguany manté el lema ‘Trenca l’estereotip’ que ja va iniciar l’any passat i amb el qual pretén mostrar a la ciutadania que la identitat i la sexualitat de cada persona “no han d’encasellar-la en un determinat estereotip, de manera que convida tothom a trencar amb els seus prejudicis”.

Per a aquesta fi s’ha comptat amb persones de l’àmbit LGTBI la majoria de les quals es troben en una franja d’edat entre els 60 i els 70 anys. Aquestes protagonitzen de manera altruista una campanya que enguany cerca centrar-se en les persones majors d’aquest col·lectiu, ja que a la situació d'”invisibilitat” que pateixen per l’edat, també sumen la pròpia del col·lectiu.

La campanya, dissenyada per l’agència Cat&Curious, fa un recorregut per la trajectòria vital d’aquestes persones, que van passar de ser perseguides durant la dictadura i, fins i tot, els primers anys de la transició a encapçalar una lluita social que els va permetre eixir de la “clandestinitat” en la qual molts vivien i “conquistar drets socials que semblaven inassolibles, com és el cas del matrimoni igualitari”, ha explicat la vicepresidenta.

Entre les persones participants es troben víctimes de la Llei de Perillositat i Rehabilitació Social del franquisme, com ara Rampova, detingut per primera vegada amb 14 anys, violat desenes de vegades i després referent de la reivindicació de la llibertat sexual des de diverses manifestacions artístiques, com ara el projecte artístic de Ploma 2.

La campanya també compta amb l’excarmelita Antonio Roig que va quedar finalista del Premi Planeta el 1976 amb la seua obra Tots els parcs no són un paradís, un llibre autobiogràfic en el qual compta les seues experiències amb altres homes, la qual cosa li va valdre l’expulsió de l’orde religiós dels Carmelites Descalços i el va portar a patir posteriorment una brutal marginació social.

El president de l’Associació d’Expresos Socials, Antonio Ruiz, també ha volgut participar en la campanya, on conta la seua història, quan amb 17 anys va decidir contar a casa la seua homosexualitat, fet que la seua mare va revelar a una monja, qui elva delatar davant la policia. Ruiz va ser empresonat i posteriorment bandejat.

Al costat d’aquestes cares més conegudes, també apareixen altres dones lesbianes i trans; homes gais, i bisexuals que recorden les seues vides, les dificultats dels seus anys de joventut, però també els assoliments que vindrien després, als quals van contribuir amb la seua lluita i visibilitat.

Frases com “hem lluitat tota la vida per a ser lliures, per a ser visibles” pretenen transmetre el desig d’aquestes persones de no tornar “a l’armari”, una situació a la qual molts s’enfronten quan no poden continuar vivint a la seua casa i han d’ingressar en una residència, on, en molts casos, no poden manifestar-se lliurement d’acord amb la seua identitat.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha assenyalat que per a l’elaboració de la campanya es va realitzar una fase prèvia en la qual es va estar en contacte amb diferents persones majors de l’àmbit LGTBI i van ser elles les qui van inspirar aquestes i altres frases com: “No saps tot el que vaig haver de lluitar per a estar on estic”.

Oltra, que ha volgut agrair a totes les persones que han participat en la campanya la seua col·laboració, ha ressaltat també la importància de campanyes com aquesta, que busquen “avançar en dret perquè, quan un col·lectiu social avança en els seus drets, tota la societat avança en el seu impuls cap a un món més habitable, més inclusiu, més just, més solidari, més amable i més feliç per a tots i per a totes”.

La llei valenciana LGTBI

La vicepresidenta ha recordat que aquesta legislatura s‘ha posat en marxa la Llei Valenciana per a la Igualtat de les Persones LGTBI, que estableix “els principis i mesures necessàries per a garantir la igualtat real i efectiva d’aquest col·lectiu, però també per a previndre, corregir i erradicar qualsevol discriminació motivada per raó d’orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere, desenvolupament sexual o grup familiar”.

La llei preveu en el seu articulat la protecció de les persones LGTBI majors, ja que estableix tenen dret a rebre dels serveis socials públics una protecció i una atenció integral per a la promoció de la seua autonomia personal i de l’envelliment actiu que els permeta una vida digna i independent.

El text també garanteix que els centres, serveis i programes de serveis socials destinats a persones majors, tant públics com privats, asseguraran el dret a la no discriminació de persones en atenció a la seua orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere, desenvolupament sexual o grup familiar, tant en la seua individualitat com en la seua relació sentimental.

La norma, a més, preveu la formació dels professionals que treballen als centres i programes de serveis socials destinats a les persones majors, tant públics com privats, sobre la realitat de les persones LGTBI majors; així com el foment i la promoció als espais i recursos comunitaris de socialització, oci, temps lliure i educatius, tant públics com privats, adreçats a les persones majors; activitats que preveuen la realitat de les persones LGTBI majors.

Comparteix

Icona de pantalla completa