III Fira de la Fantasia de Castalla, homenatge a Enric Valor

18 octubre 2019 06:00h

Castalla celebra dissabte 26 d’octubre i diumenge 27 la III Fira de la Fantasia. Unes jornades riques en activitats per a tots els públics, per a divulgar l’imaginari popular valencià amb música, rondalles i cultura. Francesc Gisbert en parla amb Joan Borja, professor i director de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant.

Vídeo resum de la I Fira de la Fantasia:

Com naix la idea d’organitzar una Fira de la Fantasia a Castalla?

Arreu del món, les cultures potents saben divulgar i exportar els seus referents, també relatius a la fantasia. Dos exemples els teniu en la maquinària que s’activa ara en Halloween o en la indústria de Disney. Els valencians tenim una fantasia pròpia, que va rescatar i divulgar Enric Valor, fill de Castalla i net d’Alcoi. Gràcies a Enric Valor, es van convertir en literatura personatges com el dimoni fumador (que habita la Coveta Fumà de Penàguila), el gegant del Romaní (que passeja la serra del Rontonar de la Font Roja), el jugador de Petrer, les velletes de la Penya Roja, el mig Pollastre, en Joan de la Panarra, les aparicions inquietants dels llavadors, Nabet... La Fira de la Fantasia de Castalla és una demostració de com es pot fer promoció cultural i turística a partir d’un tresor com l’imaginari popular.

Quines entitats hi col·laboren?

La Fira és un exemple de com, si treballem juntes les institucions i el teixit social dels pobles, els somnis es fan realitat i són un èxit. Des del primer moment, ens vam implicar de valent la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant i l’Ajuntament de Castalla, amb el seu alcalde, Antonio Bernabéu, i les regidories implicades. També col·labora el Centre Cultural Castellut, ja voldrien tots els pobles tindre una entitat tan activa, i la Coordinadora pel Valencià. Però, sobretot, la Fira és possible gràcies a l’espenta i la il·lusió de la gent, dels veïns de Castalla i dels visitants d’arreu de les nostres comarques. Cada any en són més, els que venen a gaudir de la Fira de la Fantasia. La foto és eloqüent, o no?

Quin és el programa d’enguany?

Tenim un programa fantàstic. Del bo i millor i de repica’m el colze. Dissabte 26, de vesprada, la festa comença a les 19h amb un concert infantil del grup Marcel el Marcià a la Casa de Cultura. En acabant, a les 20.30h, vindrà un dels moments més màgics: la “Nit de Por”, una ruta de contacontes a càrrec de dos de les millors rondallaires valencianes, Almudena Francés i Eva Andújar, amb l’ambientació de Tres Teatre. Des de la plaça Major, pujarem a l’ermita i al castell, a boqueta nit, i serem seduïts per la màgia de la paraula.

Diumenge, festa grossa?

I tant. Diumenge 27 a les 10:30 del matí, esmorzar popular, davant de l’Ajuntament. S’inaugurarà la Fireta del Llibre Fantàstic i el Mercat de la Fantasia, tot animat per la música de la Colla el Sogall i l’actuació de les muixerangues del Vinalopó i de la Vall d’Albaida. A les 11 començarà la ruta teatralitzada de tres rondalles de Valor pels carrers de Castalla, amb Tres Teatre. I a les 12.30h, cloenda de luxe, actuació de Dani Miquel i els Ma-me-mi-mo-músics.

La Fira és també un homenatge a Enric Valor...

A gosades que sí! Vull destacar que el projecte més ambiciós que hi ha ara com ara sobre la taula és la creació de la Casa Museu Enric Valor de Castalla. Han de treballar les tres administracions implicades, Ajuntament, Universitat i Conselleria de Cultura per actuar sobre l’edifici i posar-lo en marxa al més prompte possible. La Casa Museu Enric Valor ha de ser un centre de dinamització cultural i d’atracció turística formidable. Esperem que serà prompte una realitat.

Francesc Gisbert

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next