Diari La Veu del País Valencià
Les immobiliàries valencianes veuen el decret estatal del lloguer com una ocasió perduda per a augmentar l’oferta i contindre els preus

VALÈNCIA. L’Associació d’Immobiliàries de la Comunitat Valenciana (ASICVAL) considera que el nou reial decret llei en matèria d’habitatge i lloguer aprovat divendres pel Consell de Ministres i publicat hui en el BOE resulta insuficient per a incrementar l’oferta d’immobles i contindre l’augment de preus. “Com el decret anterior, les mesures suposen una ocasió perduda per a augmentar el nombre d’habitatges disponibles, l’escassa oferta dels quals és el principal motiu de l’alça de preus”, ha lamentat la presidenta d’ASICVAL, Nora García Donet.

L’associació ha valorat la vinculació de la revisió anual de la renda a l’evolució de l’Índex de Preus de Consum (IPC), així com la possibilitat que les comunitats de propietaris puguen, per una majoria de tres cinquens, limitar la presència d’habitatges de lloguer turístic i establir quotes especials per als seus propietaris.

No obstant això, García Donet ha considerat que la modificació del període de pròrroga de tres a cinc anys, en el cas de propietaris particulars, i a set, en el cas de persones jurídiques, “pot acabar desincentivant els propietaris i ocasionar un augment immediat dels preus dels habitatges oferits en l’actualitat”. De la mateixa manera, la presidenta dels professionals valencians del sector immobiliari ha qualificat d'”absolutament insuficients” els incentius oferits als propietaris que s’atinguen al futur índex de preus de referència perquè “una bonificació parcial de l’Impost de Béns Immobles no servirà per a compensar les quantitats que deixaran de cobrar”.

García Donet ha defensat l’establiment d’una política integral d’habitatge que augmente el parc d’habitatge públic de lloguer i incentive l’oferta privada mitjançant una millora de la fiscalitat per als xicotets propietaris individuals i una limitació real dels pisos turístics.

Així mateix, ha reclamat que el futur índex de preus de referència per metre quadrat “reflectisca la realitat del mercat del lloguer” i prenga en consideració aspectes com l’estat de l’habitatge, la presència de mobiliari o l’existència d’ascensor, “factors que l’índex vigent en la Comunitat Valenciana no té en compte”.

Comparteix

Icona de pantalla completa