L'incendi forestal a la Ribera d'Ebre crema ja vora 6.500 hectàrees

La Unitat Militar d'Emergències es desplaça fins al lloc dels fets efectius des de les bases de Saragossa i de València 
27 juny 2019 10:41h
La previsió indica un nou ascens de les temperatures, però no està previst que bufe el vent, un factor que dimecres va empényer el foc amb molta velocitat. / BOMBERS DE CATALUNYA

VINEBRE. L'incendi forestal declarat aquest dimecres a la Ribera d'Ebre (a la regió de les Terres de l'Ebre) crema ja vora 6.500 hectàrees, ha actualitzat el conseller català d'Interior, Miquel Buch, que ha reiterat que els bombers s'estan concentrant ara en el tram nord del flanc dret de l'incendi. La Generalitat de Catalunya demana evitar desplaçaments innecessaris per la zona. 

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha elevat a fase d'emergència el pla Infocat per a aquest incendi, que va començar dimecres a les 14.30h de la vesprada. 

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha prohibit l'accés a sis massissos de Catalunya pel risc d'incendis. L'executiu ja havia anunciat el tancament del Montsec, el Montsant i els Ports de Tortosa, però el president Quim Torra ha anunciat que aquesta prohibició s'estén també a partir d'aquest dijous a la nit als massissos de Montserrat, les Gavarres i les Cadiretes. Des del centre de comandament de l'incendi de la Ribera d'Ebre, Torra també ha dit que la sega queda prohibida durant 48 hores.

El vent, enemic dels bombers

Durant la nit s'ha treballat amb intensitat en el flanc esquerre per tal d'ancorar-lo a la C-12 i així poder centrar els esforços en la zona més perillosa. Pel que fa al flanc dret, només s'ha pogut arribar a un 33%, ja que la zona és molt abrupta i amb molts barrancs, i això dificulta la tasca dels bombers, que veuen impossible poder controlar el foc aquest dijous. De fet, donen per fet que el costat dret se'ls obrirà en algun moment del dia. 

La previsió indica un nou ascens de les temperatures, però no està previst que bufe el vent, un factor que dimecres va empényer el foc amb molta velocitat.

El foc va avançar amb molta velocitat dimecres a causa del vent. La virulència del front va fer que es generaren focus secundaris de fins a 5 quilòmetres de distància del seu cap. Després de la nit, la humitat relativa ha començat a baixar. 

La UME ampliarà els efectius fins als 250 

En el total d'efectius que hi treballen s'inclouen quatre avions del Ministeri d'Agricultura i 230 efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME). A més dels de Saragossa, que s'hi van desplaçar dimecres a la vesprada, també s'hi afegiran efectius des de la base de València. 

El Ministeri d'Interior, en coordinació amb el de Defensa, ja va activar la UME dimecres a petició de la Generalitat de Catalunya per a sumar-se a les tasques d'extinció. 

Inicialment es van desplegar 120 unitats amb sis autobombes, dos camions nodrissa i una excavadora del batalló d'intervenció de Saragossa. També hi treballen quatre mitjans aeris del Ministeri d'Agricultura: un amfibi, dos avions de càrrega en terra i un de comunicació.

next