Diari La Veu del País Valencià
L’incendi de la Ribera d’Ebre, camí de l’estabilització amb un 10% de foc actiu

VINEBRE. L’incendi de la Ribera d’Ebre està “camí de l’estabilització”. El conseller català d’Interior, Miquel Buch, ha confirmat a primera hora d’aquest dissabte, 29 de juny, que el perímetre del foc està estabilitzat –s’ha mantingut en els 50 quilòmetres–, però que el 10% del foc segueix actiu.

El cap de l’operatiu, David Borrell, ha destacat que s’han assolit els objectius marcats durant la nit, sobretot al tercer i últim terç del flanc dret, on s’ha treballat intensament per a perimetrar-lo. La situació meteorològica d’aquest dissabte es torna a preveure “dura” i es mostren prudents davant la possibilitat de represes. “No estarem tranquils fins a veure com evoluciona la tarda”, ha dit.

El dispositiu, després del reforç de la nit, es manté en 120 dotacions i 350 bombers. El Servei d’Emergències Mèdiques ha atés en les últimes hores 21 persones, 12 d’elles bombers afectats per la calor i per l’esgotament. Un dels dos efectius que van ser ingressats per un colp de calor aquest divendres a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre ja té l’alta mèdica. Hi ha també dos ferits lleus per un camió que ha bolcat durant les tasques d’extinció de la nit.

90% perimetrat, 10% actiu

El 90% del perímetre –un 10% més del que es comptava aquest divendres– de l’incendi que afecta la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues està perimetrat i prop d’estabilitzar-se, però hi ha preocupació pel 10% restant, que és el que correspon al nord del flanc dret.

Aquest divendres, el cap de Bombers explicava que “les condicions són desfavorables perquè hi ha temperatures molt elevades i una humitat baixa, i que ja han hagut d’afrontar una vintena de represes. Fins a aquest divendres, allò important era intentar mantenir el perímetre, que és de 50 quilòmetres, i que no se’ns eixampli pel flanc dret”, va detallar. El foc afecta vora 6.000 hectàrees.

Durant aquest divendres es van complir les previsions i es van registrar fins a una vintena de reproduccions de l’incendi que es van poder controlar. La calor extrema, la baixa humitat i un vent que “no és molt important” suposen unes condicions desfavorables per a l’extinció.

Desallotjaments

La situació va obligar a mantindre els desallotjaments i les restriccions d’accés a l’interior del perímetre de l’incendi. En aquest sentit, l’evacuació de cases i masies aïllades es manté. “Valorarem si la situació és favorable i, si les represes no són importants, podríem permetre que la gent vagi a donar menjar i beure al bestiar, com hem fet al matí”, va detallar aquest divendres David Borell. No es descarta tornar a ordenar confinaments si la situació ho exigeix.

Els bombers confiaven ahir que no hi haguera cap altre incendi simultani a Catalunya perquè, atesa la gravetat de la situació i les condicions climatològiques, no tindrien capacitat, segons Borrell. A tot Catalunya s’han activat reforços especials als parcs, a més dels bombers voluntaris. El cos està al 100% de capacitat de resposta.

Restriccions als massissos tot el cap de setmana

El cap dels Agents Rurals a les Terres de l’Ebre, Miquel Àngel Garcia, va detallar que l’incendi havia afectat fins a aquest divendres un àmbit de vora 6.000 hectàrees, de les quals es calculava que un 80% han cremat. D’aquestes zones calcinades, dos terços corresponen a massa forestal i, la resta, a zones agrícoles –que són les que han aguantat millor l’embat de les flames–.

Garcia va alertar que per a aquest dissabte es preveu que es reforce el vent i es mantinga un elevat risc d’incendi, per la qual cosa es mantindrà l’activació del nivell 3 del pla Alfa –el màxim–. Els Agents Rurals preveuen mantindre les restriccions d’accés als massissos, sobretot a les Terres de l’Ebre, tant dissabte com diumenge.

D’altra banda, Garcia va confirmar que l’autocombustió d’un abocament de gallinassa es consolida com la causa més probable de l’origen del foc. Aquest divendres, el jutjat de Falset va obrir diligències per a esclarir les causes de l’incendi i, de moment, no consten investigats. Tot apunta que l’explotació complia amb els requisits establits per la normativa, però que s’hauria fet una gestió incorrecta de les dejeccions ramaderes.

Els desallotjats encara no poden tornar

Per la seua banda, el cap de Protecció Civil a les Terres de l’Ebre, Miquel Alonso, va explicar que hi ha 52 persones allotjades en tres centres. Quatre a la Palma d’Ebre, quatre a Bovera i 44 a l’escola de Flix. Dijous a la nit una vintena es van quedar a dormir i a una trentena se’ls va proporcionar sopar. Aquest divendres se’ls va informar que no podran tornar a sa casa fins que la situació no quede controlada.

Comparteix

Icona de pantalla completa