La incertesa del Brèxit anima els britànics a comprar vivenda

Els ciutadans del Regne Unit són els que més habitatges compren al País Valencià, seguits a distància pels suecs i els belgues
2 abril 2019 06:00h
El 2018 es van signar al País Valencià 37.477 hipoteques, un 15,6% més que el 2017. / EFE 

VALÈNCIA. Les conseqüències de l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea estan ja notant-se en les economies de la resta d'estats. En l'estat espanyol, i en concret al País Valencià, el sector urbanístic és un dels que més està notant, en aquest cas per a bé, la influència del Brèxit.

La setmana passada, representants de la immobiliària Engel & Völkers a València asseguraven que la incertesa que suposa el trencament britànic amb Europa, i sobretot la possibilitat que l'eixida es faça sense un acord entre el Regne Unit i els altres 27 països de La Unió Europea, està animant el ciutadà britànic, especialment les parelles mixtes, a adquirir una vivenda al País Valencià.

Aquest dilluns, el Col·legi de Registradors de la Propietat ha constatat amb dades oficials aquesta afirmació de la immobiliària. Segons l'Anuari 2018 de l'Estadística Registral Immobiliària els britànics encapçalen el rànquing d'estrangers que compren una vivenda al País Valencià.

Així, els registradors apunten que el 2018 el 17,36% de les vivendes les van adquirir ciutadans britànics. Això suposa que de les 78.604 transaccions de vivendes, 3.547,86 les van comprar ciutadans procedents del Regne Unit. Tant en termes relatius com en absoluts, el nombre de britànics que han adquirit una vivenda al País Valencià s'ha incrementat respecte al 2017.

Bastant per darrere dels britànics, els següents estrangers en comprar més vivendes són els alemanys (7,5%), els francesos (7,4%), els belgues (6,3%), els suecs (5,8%) i els romanesos i els italians (5,4% en totes dues nacionalitats). Entre les nacionalitats no comunitàries destaquen també la marroquina (4,8%), la xinesa (3,9%) i la russa (2,9%).

D'aquesta manera, i segons les dades dels registradors, un de cada quatre habitatges adquirits al País Valencià el 2018 va tindre com a protagonistes ciutadans estrangers, la qual cosa suposa un 26% i duplica al registrat en l'àmbit estatal, on un 12,6% dels habitatges van ser compra per estrangers. Aquestes xifres situen el País Valencià en el tercer lloc autonòmic en compra per estrangers, després de Balears i Canàries, segons les dades oferides dilluns.

Increment en el nombre d'hipoteques

De les 78.604 transaccions de vivendes registrades –que suposen un increment del 15,3% en relació al 2017– 68.592 van correspondre a habitatge usat i 10.012 a habitatge nou. En el capítol d'habitatge nou, el País Valencià va ocupar la quarta posició, mentre que en habitatge usat va ser tercera, després d'Andalusia i Catalunya.

Així, el 2018 va suposar un nou increment en el nombre d'hipoteques sobre habitatge contractades al País Valencià, amb un total de 37.477, un 15,6% més que en l'exercici anterior. Aquestes dades situen el territori com el quart de l'Estat en nombre d'hipoteques i juntament amb Madrid, Andalusia i Catalunya, aglutinen el 65,6% de les hipoteques concedides a tot l'Estat.

Del total d'hipoteques que es van signar al País Valencià, el 12,1% les van signar estrangers i, d'aquestes, un 2,6% van superar els 500.000 euros.

Segons l'Anuari, el temps mitjà de possessió d'un habitatge al territori valencià és un any superior a la mitjana estatal i arriba als 15 anys i 8 mesos. Així, el País Valencià, amb un import mitjà de nous crèdits hipotecaris de 90.959 euros, mostra el quart endeutament més baix de la classificació autonòmica.

A més, els valencians necessiten de mitjana un any i mig menys per a pagar la hipoteca que la mitjana estatal. En concret, vint-i-dos anys i dos mesos, mentre que al conjunt de l'estat la mitjana està en 23 anys i 7 mesos.

next