L'infrafinançament condemna el País Valencià a incomplir un any més l'objectiu de dèficit

El conseller d'Hisenda assenyala que el dèficit d'1,29% del PIB prové "d'un problema d'ingressos, no de despeses"
30 març 2019 11:00h
Soler assegura que el nostre territori hauria complit l'objectiu de dèficit "sense les restriccions" del govern central. Imatge d'arxiu. / CORTS

VALÈNCIA. El País Valencià va registrar un dèficit de l'1,29% del PIB el 2018, el segon més elevat de totes les autonomies i per damunt de l'objectiu del 0,4% fixat per a l'any passat. Per al conseller d'Hisenda, Vicent Soler, "aquest fet evidencia, una vegada més, que l'infrafinançament és el principal obstacle que tenim per a complir amb l'objectiu de dèficit imposat".

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha destacat l'esforç de totes les autonomies per a equilibrar la despesa i ha ressaltat que 15 d'elles compleixen l'objectiu i cinc d'elles, amb superàvit pressupostari: Canàries (+2,05% del PIB), el País Basc (0,68%), Navarra (0,55%), Galícia (0,17%) i Astúries (0,05%). Extremadura va registrar estabilitat pressupostària.

Per contra, la resta de territoris van registrar dèficits: Andalusia (-0,41%), Aragó (-0,32%), Balears (-0,39%), Cantàbria (-0,05%), Castella-la Manxa (-0,36%), Castella i Lleó (-0,23%), Catalunya (-0,44%), Madrid (-0,16%), Múrcia (-1,34%), La Rioja (-0,27%) i el País Valencià (-1,29%).

Al respecte, el conseller d'Hisenda va assegurar aquest divendres que el nostre territori hauria complit l'objectiu de dèficit per a 2018 "sense les restriccions que el govern central va aplicar al finançament en termes de caixa de la Comunitat Valenciana i les provisions que s'han hagut de dur a terme per a pagar sentències".

Així mateix, Soler va manifestar que el Consell vol complir amb el dèficit, però no "a costa de retallar en els serveis públics de sanitat, educació i protecció social dels valencians". "Hi ha una línia roja que no traspassarem i és aquesta", va subratllar.

A més, va posar l'accent que el País Valencià registra una despesa per habitant inferior a la mitjana de les comunitats autònomes. Per això, ha indicat que el nostre territori "té un problema d'ingressos, no de despeses".

next