Els treballs d'exhumació en la fossa 115 de Paterna esperen desenterrar 157 víctimes del franquisme

L'ajuda econòmica de la Diputació de València haurà permés recuperar les restes de 750 represaliats aquesta legislatura
1 abril 2019 17:01h
La diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, ha recordat que un dia com hui fa 80 anys acabava la Guerra Civil i s'iniciava un període de 40 anys de "repressió" que té com a prova l'existència de "fosses de la vergonya". / ENRIQUE PALOMARES, EUROPA PRESS

VALÈNCIA. L'equip d'ArqueoAntro ha començat aquest dilluns els treballs per a exhumar les restes de la fossa 115 del cementeri de Paterna (l'Horta Oest), en la qual s'espera trobar 157 afusellats pel franquisme, entre ells el besoncle del líder de Podemos, Pablo Iglesias, qui ha acudit a l'emotiu acte acompanyat per la seua mare.

El director arqueològic de l'equip encarregat de les excavacions, Miguel Mezquida, ha explicat a Iglesias els treballs realitzats en el cementeri amb anterioritat i ha assenyalat que, una vegada més, sent una mescla d'alegria per començar una nova exhumació i també de pena, perquè és "indigne" que continuen existint.

També ha precisat que en una setmana més o menys es podrà delimitar la fossa 115 i els treballs podrien prolongar-se durant un any i mig, amb l'objectiu de trobar 157 víctimes del franquisme. En una fase posterior, que ja es realitzaria l'any vinent, es procediria a la identificació.

La diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, ha recordat que un dia com hui fa 80 anys acabava la Guerra Civil i s'iniciava un període de 40 anys de "repressió" que té com a prova l'existència de "fosses de la vergonya" com la 115, la dècima que s'obrirà en un exercici de "justícia, memòria i reparació". Al llarg dels últims quatre anys, amb l'ajuda econòmica de la Diputació de València, s'han recuperat les restes de 750 represaliats, ha indicat.

Segons ha apuntat, es tracta de "retornar la dignitat a aquest país, no a les víctimes, que mai la van perdre", perquè un país en democràcia no pot tindre fosses i aquest treball d'exhumació "hauria d'haver-se fet molt abans", ha agregat Pérez entre crits de 'Visca la República' per part dels familiars presents en l'acte.

Aurora, la presidenta de l'Associació de Familiars de la Fossa 115, ha celebrat que aquest és "el primer pas cap al final" per a poder recuperar les restes del seu avi, afusellat "aquell horrible 19 de desembre del 1939", i que descansen junt amb els de la seua família. A més, ha demanat que "es retorne a les víctimes la dignitat que van voler llevar-los".

next